Svijet     | 03.11.2018. 11:48 |

Sjeverna Koreja prijeti nastavkom razvoja nuklearnog programa

FENA Saopćenje

PJONGJANG, 3. novembra (FENA) - Sjeverna Koreja upozorila je da bi mogla "oživjeti" državnu politiku jačanja nuklearnog arsenala ukoliko Sjedinjene Američke Države ne ukinu ekonomske sankcije toj zemlji, javljaju agencije.

To je priopćilo sjevernokorejsko Ministarstvo vanjskih poslova u petak navečer zbog aktualnih sankcija uvedenih Sjevernoj Koreji i pritiska na tu zemlju da odustane od nuklearnog programa, prenosi Al Jazeera.

U priopćenju Ministarstva navodi se da bi ta zemlja mogla ponovo uvesti "pyongjin politiku istovremenog napretka nuklearnih snaga i ekonomskog razvoja", ako SAD ne promijeni svoj stav.

- SAD smatra da su njihove sankcije i pritisci doveli do denuklearizacije. Ne možemo da se ne smijemo na takvu glupu ideju. Poboljšanje odnosa i sankcije su nekompatibilne. Ako se SAD nastavi ponašati arogantno bez naznaka da je promijenio svoj stav i da ne shvaća naš ponovljeni zahtjev, DPRK bi mogla dodati jednu stvar svojoj državnoj politici u naporima za ekonomski napredak, a kao rezultat toga ponovo bi mogla da se pojavi riječ pyongjin - navodi se u saopćenju.

Kako se navodi, 'pyongjin' na korejskom znači dvostruki napredak.

Američki državni tajnik Mike Pompeo još je ranije izjavio da ekonomske sankcije protiv Pjongjanga neće biti smanjene dok on ne završi denuklearizaciju zemlje.

Inicijativa za denuklearizaciju rezultat je dogovora američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una na povijesnom summitu u Singapuru u junu, iako je u međuvremenu došlo do razmimoilaženja po pitanju načina njezine provedbe.

Trump je nedavno izjavio da će njegov drugi summit s čelnikom Sjeverne Koreje biti održan nakon izbora za Kongres i Senat, zakazanih za 6. novembra.

S druge strane, predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in izjavio je kako su njegova zemlja i Sjeverna Koreja obećale okončati vojne nesuglasice te da je počeo put potpunog uništenja nuklearnog oružja i uspostavljanja trajnog mira.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Raisi: Nema obnove nuklearnog sporazuma dok traje istraga o česticama urana

Iran pružio uvjeravanja da je njegova nuklearna politika nepromijenjena

Iranski dužnosnik: Nuklearni pregovori postaju sve teži dok se Zapad pretvara da iznosi incijative

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom