Ekonomija     | 05.11.2018. 11:38 |

Hadžibajrić od Zolja traži privremena rješenja za Centrotrans

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. novembra (FENA) - Iz Općine Stari Grad danas je saopćeno da je kompanija Centrotrans jutros upostavila redovan minibuski saobraćaj na svim minibuskim linijama koje pokrivaju područje te općine zbog potreba građana i stanovnika koji su dovedeni u nezavidan položaj ostavši bez gradskog prijevoza, ali da su u 09.30 sati komunalni ispektori za drumski saobraćaj, po ranijim najavama ministra saobraćaja KS Muje Fiše, počeli isključivati vozila sa linija.

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić uputio je hitni dopis premijeru Kantona Sarajevo Ademu Zolju, zatraživši da hitno da nalog Ministarstvu saobraćaja da, kao i na području drugih općina (Vogošća, Novo Sarajevo i Novi Grad), Centrotransu izda privremena rješenja za linije koje su u skladu sa Zakonom brisane iz registra zbog neodržavanja, do izbora novog prijevoznika za stalno održavanje predmetnih linija.

Iz Općine navode da će, ukoliko se ovaj zahtjev ne riješi pozitivno do kraja dana i Ministarstvo saobraćaja ne donese privremena rješenja čime će se stanovnicima općine Stari Grad obezbijediti uredan i redovan prijevoz, nadležne općinske službe i općinski načelnik, koristeći ovlasti iz Statuta, u skladu sa odredbama Zakona o cestovnom prijevozu FBiH, Centrotransu izdati privremena rješenja do trajnog rješenja prijevoza putnika.

Ističu da minibuski saobraćaj u općini Stari Grad ne funkcioniše već tri godine, te da su građani bili prisiljeni u prethodnom periodu koristiti usluge taksi vozila, pješačiti ili se snalaziti na druge načine.

Također, dodaju da su općinski načelnik i Općinsko vijeće u prethodnom periodu uputili brojne dopise i zahtjeve nadležnom Ministarstvu saobraćaja KS sa prijedlogom rješenja navedenog problema.

Pojašnjavaju da je, nakon što su GRAS-u brisani redovi vožnje na tim linijama zbog nemogućnosti da ih održavaju, zatraženo da drugom prevozniku - Centrotransu, budu dodijeljena privremena rješenja, do izbora novog prijevoznika, ali da Ministarstvo saobraćaja nikada nije odgovorilo na ovaj zahtjev.

Istovremeno, naglašavaju da je Ministarstvo saobraćaja dalo pozitivan odgovor i rješenje na iste takve zahtjeva stanovnika i mjesnih zajednica sa područja Općine Vogošća, Općine Novo Sarajevo i Općine Novi Grad, gdje su problemi prijevoza riješeni tako što su prijevozniku izdata privremena rješenja.

Općina Stari Grad Sarajevo je nakon dugogodišnjeg čekanja da Ministarstvo saobraćaja riješi problem prijevoza stanovnika Mahmutovca i Faletića, odlučila da samoinicijativno uspostavi prijevoz na navedenim relacijama i Centrotransu prije šest mjeseci odobri red vožnje Latinska ćuprija - Mahmutovac i Vijećnica - Faletići. Nakon više od šest mjeseci održavanja navedenih linija, Općinsko vijeće razmatralo je informaciju o kvaliteti, uslužnosti i redovnosti obavljanja prijevoza, te istu prihvatilo, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Skupština i Vlada KS - Abdulah Sidran će zauvijek biti dio duše Sarajeva

Vlada KS - Usvojen program utroška sredstava za zdravstvenu zaštitu životinja i sigurnost hrane

Premijer Uk donirao cipele i pozvao građane da se priključe projektu 'Stazom sjećanja 11.451...'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo