Bosna i Hercegovina     | 05.11.2018. 11:31 |

Počela rekonstrukcija hrama Svetog Nikole u Tomislavgradu

FENA Saopćenje

TOMISLAVGRAD, 5. studenoga (FENA) - U organizaciji Udruge građana "Srbi Duvna" iz Beograda, te u suradnji s Duvanjskom parohijom Srpske pravoslavne crkve, počeli su radovi na rekonstrukciji hrama Svetog Nikole u Tomislavgradu.

Predsjednik Skupštine Udruge "Srbi Duvna" Milan Karan kazao je kako će rekonstrukcijom biti obuhvaćeno saniranje krova i fasade na crkvi, što su preporučili inženjeri Dragomir Brnjoš i Čedomir Mavrak iz Mostara.

Prema nalazu inženjera, crkva je u iznimno lošem stanju te postoji mogućnost urušavanja stropa i zidova, zbog čega bi naknadno saniranje eventualne štete bilo znatno skuplje i teže.

Karan navodi kako je rekonstrukcija krova i fasade neminovna, ako se želi sačuvati ovaj značajni vjerski objekt koji je svjedok življenja Srba i pravoslavlja na prostoru Tomislavgrada, a koji su se uslijed ratnih djelovanja rasuli po cijelom svijetu.

Ukupna vrijednost radova na crkvi je 39.950 maraka, a izvođač radova je tvrtka Nevistić Commerce.

- S izvođačem nisu ugovoreni svi radovi, jer dogovaramo samo radove za koje imamo prikupljena sredstva. Rokovi za završetak obnove ovisit će od naših financijskih mogućnosti - za Fenu je kazao Karan.

Sredstva za prvu fazu rekonstrukcije, oko 12.000 eura, uglavnom su osigurana iz donacija fizičkih i pravnih osoba, odnosno duvanjskih Srba.

- Zahtjev za donaciju poslali smo Općini Tomislavgrad i Vladi Hercegbosanske županije te smo od predstavnika Općine dobili usmeni odgovor da su sredstva iz općinskog proračuna za 2018. godinu već realizirana te da će o našem zahtjevu odlučivati u okviru proračuna za sljedeću godinu. Što se tiče Vlade Hercegbosanske županije, od njih nismo dobili nikakvu informaciju - istaknuo je Karan.

Inače, taj vjerski objekt postao je mjestom okupljanja duvanjskih Srba na liturgiji proslave slave hrama Svetoga Nikolaja Čudotvorca, koja se svake godine obilježava u mjesecu svibnju ili lipnju u Tomislavgradu.

Crkva je izgrađena prije 155 godina i ima povijesni značaj.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Izabrani najbolji sportaši i sportašice Tomislavgrada

Dan oralne higijene: Četvrtina djece nikad nije bila kod zubara

Upriličen prikaz korizmene baštine Imotske krajine „Sine Božji budi faljen“

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo