Bosna i Hercegovina     | 05.11.2018. 21:27 |

Svečano otvoren Forum Sarajevo Unlimited 2018.

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 5. novembra (FENA) - Forum Sarajevo Unlimited 2018., najveći regionalni forum inovacija, tehnologije i poduzetništva, otvoren je večeras svečano u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Tema ovog trećeg izdanja Foruma je inovacija i tehnološki razvoj kompetitivnih industrija u okviru zemalja jugoistočne i centralne Evrope.

Forum je dodatno atraktivan i zbog spajanja s inicijativom zemalja navedenog područja te Narodne Republike Kine u okrilju inicijative 16+1, zbog čega je u Sarajevo došlo više stotina stranih delegata, desetine kompanija, predstavnici državnih institucija, vlada i ministarstava zaduženih za razvoj, tehnologiju, privredu, nauku i inovacije, istraživačke i naučne institucije, predstavnici akademske zajednice, korporacija, tehnoloških parkova te kreativnih hubova i start-upova koji će moći će da se nadmeću za pažnju investitora.

Na svečanosti otvaranja Foruma zvanicama se obratio gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka istučući značaj stimulacije razvoja mladog poduzetništva kao načina za zadržavanje perspektivnih kadrova u njihovom gradu i zemlji.

Gradonačelnik je i odranije, kaže, čvrsto vjerovao da će Sarajevo Unlimited postati značajno mjesto interakcije velikih kompanija i institucija u cilju unapređenja profesionalnih izazova.

Ambasadorica Narodne Republike Kine Chen Bo također se obratila zvanicama naglasivši ulogu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, odnosno Ministarstva komunikacija i prometa u organizaciji ovog događaja.

Nova runda industrijske revolucije dobija zamah, kazala je Chen Bo te dodala da je inovacija postala glavni izvor ekonomskog rasta u mnogim zemljama. Osim što to već duže vrijeme važi za Kinu, i zemlje centralne i istočne Evrope sve više pridaju značaj inovaciji.

Na ovogodišnjem forumu učestvuje dosad nezabilježen broj kineskih kompanija i institucija, a ambasadorica očekuje da će kontakti tokom ovog događaja između ostalog pojačati suradnju njene zemlje i BiH u više oblasti.

Direktorica Mastercarda za tržišta Srbije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine Jelena Ristić pozvala je na zajednički angažman i eliminisanje barijera jer "želimo sinergiju globalnih tehnologija i lokalnih inovacija i talenata" u cilju što bržeg osnaživanja ekonomije Bosne i Hercegovine.

Na svečanosti otvorenja, organizatori Foruma su poručili da treba uvezati sve koji će od Sarajeva napraviti poželjno star-up okruženje s primarnim ciljem ekonomskog osnaživanja BiH.

Treći Forum Sarajevo Unlimited trajat će od 5. do 7. novembra.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Info eTwinning dani u Sarajevu i Mostaru

Evropski džudo kup za juniore - Sofija Pajić osvojila zlato za BiH, Lana Bjelica bronzana

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković na 3. Antalija diplomatskom forumu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo