Svijet     | 06.11.2018. 13:22 |

Suđenje bivšem nacističkom stražaru Johannu Rehbogenu počelo u Njemačkoj

FENA Internet

MUENSTER, 6. novembra (FENA) - Devedesetčetverogodišnji bivši pripadnik nacističkih elitnih SS jedinica izveden je u utorak na suđenje u Njemačkoj, pod optužbama da je bio saučesnik u ubistvima počinjenim u nacističkom koncentracionom logoru Stutthof.

Johann Rehbogen optužen je da je obavljao dužnost stražara u logoru istočno od Danziga, sadašnjeg poljskog grada Gdanjska, od juna 1942 do početka septembra 1944.

Nema nikakvih dokaza koji ga povezuju s konkretnim zločinom, ali je više od 60.000 ljudi ubijeno u Stutthofu, a tužioci navode da je on bio stražar u tom periodu, što ga je učinilo saučesnikom u najmanje nekoliko stotina ubistava. 

Logoraši u Stutthofu ubijani su u gasnim komorama, smrtonosnim injekcijama s benzinom ili fenolom direktno ubrizganim u njihova srca, ili su strijeljani, umirali su od gladi i bili s prisiljavani da po zimskom vremenu budu na otvorenom i umru od smrzavanja, saopćio je tužilac Andreas Brendel.

Bivši pripadnik SS jedinice, Rehbogen, nije negirao da je bio stražar u logoru tokom rata, ali je izjavio istražiteljima da nije bio upoznat s ubistvima i da nije učestvovao u njima, kazao je Brendel.

Rehbogenov advokat, Andreas Tinkl, kazao je da će njegov klijent dati izjavu tokom suđenja na državnom sudu u Muensteru, koje bi trebalo trajati do januara, ali nije bilo odmah jasno kada će on dati izjavu u sudu.

Centar Simon Wiesenthal, koji je pomogao u lociranju dvjestotinjak preživjelih iz Stutthofa koji bi mogli biti potencijalni svjedoci tokom suđenja, naglasio je da su ovakva suđenja bitna, čak i više od 70 godina nakon okončanja Drugog svjetskog rata.

- Prolazak vremena ni na koji način ne umanjuje krivicu počinilaca holokausta, a starost ne bi trebala biti zaštita onima koji su počinili takve gnusne zločine - izjavio je čelnik centra Efraim Zuroff, prenosi AP.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Dodikov advokatski tim tvrdi da Tužilaštvo BiH nije dokazalo ništa i da je suđenje čista politika

Nikšić s francuskim i njemačkim parlamentarcima - EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija (VIDEO)

Nikšić s francuskim i njemačkim parlamentarcima - EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana