Bosna i Hercegovina     | 06.11.2018. 14:05 |

Skupština BPK odbacuje prijedlog CIK-a o primjeni popisa iz 2013. godine  

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 6. novembra (FENA) - Poslanici u Skupštini Bosanskopodirnjskog kantona (BPK) Goražde na današnjoj vanrednoj sjednici jednoglasno su odbacili prijedlog Centralne izborne komisije (CIK) BiH da prilikom raspodjele mandata u Dom naroda Parlamenta FBiH primjeni popis iz 2013. godine.

Usvajanjem niza zaključaka Skupština BPK Goražde upozorila je da je to u suprotnosti sa Ustavom FBiH, a u slučaju ovakve eventualne odluke CIK-a, zahtjeva utvrđivanje odgovornosti članova CIK-a u skladu sa zakonskim propisima.

Sve političke partije koje participiraju u Skupštini BPK Goražde saglasne su da je riječ o pokušaju rušenja ustavnog poretka u BiH te smatraju da će posljedice takve odluke biti nesagledive.

- Ako se postupi ovako kako je najavljeno, treba reći da je to i kršenje Vašingtonskog sporazuma na koji se naslanja Ustav FBiH – kazao je Mustafa Kurtović iz SDA.

- Eliminacija manjih kantona, stvaranje mega kantona, stvaranje trećeg entiteta, rušenje države, što ne može proći mirno i bez sukoba – smatra Suad Došlo iz SDP-a.

Skupština BPK Goražde od Parlamentarne skupštine BiH zahtjeva da, u sličaju da se utvrde propusti i protuustavno djelovanje, smijeni Centralnu izbornu komisiju BiH.

- Ukoliko CIK donese odluku o izboru delegata u Dom naroda Parlamenta FBIH protivno Ustavu FBiH od Tužilaštva BiH  zahtijeva se pokretanje istrage o radu CIK-a BiH - istakla je Aida Obuća, predsjedavajuća Skupštine BPK (SDA).

Na adresu CIK-a ali i drugih relevantnih državnih i međunarodnih institucija poslan je i zaključak u kojem Skupština BPK ističe da će, u zavisnosti od sadržaja odluke CIK-a o broju mandata, odlučiti da li će izvršiti izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH, jer bi to značilo diskriminaciju konstitutivnih naroda u BPK Goražde.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'