Svijet     | 06.11.2018. 15:45 |

Portparol - Britanskoj vladi treba više vremena za mehanizam za 'odstupnicu'

FENA Internet

LONDON, 6. novembra (FENA) - Britaniji treba više vremena kako bi razmotrila eventualne mehanizme koji bi osigurali da ne bude vezana pravilima Evropske unije i da stvori "odstupnicu" za sprečavanje takozvane tvrde granice s Irskom, izjavio je u utorak portparol premijerke Therese May.

Kazao je da je na današnjoj sjednici britanske vlade raspravljano o opcijama za takav mehanizam koji bi osigurao da Britanija ne bude vezana aranžmanima oko odstupnice na neodređeni period, ali da je još napora potrebno na pronalaženju funkcionalnog rješenja.

- Premijerka je kazala da trebamo, iako je 95 posto sporazuma o napuštanju zaključeno, riješiti odstupnicu u Sjevernoj Irskoj i brojna druga teška pitanja - izjavio je portparol novinarima. 

- To uključuje da odstupnica koja nam je potrebna ne bude trajna i da postoji mehanizam koji bi osigurao da Ujedinjeno Kraljevstvo ne bude u tom aranžmanu neodređeno vrijeme. Iako Ujedinjeno Kraljevstvo treba zaključiti sporazum o napuštanju što je skorije moguće, to se ne bi smjelo učiniti pod svaku cijenu - zaključio je portparol britanske premijerke, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Britanski poslanici danas glasaju o zabrani prodaje cigareta 15-godišnjacima

Britanija sankcionirala kompanije koje finansijski podržavaju zaraćene strane u Sudanu

Britanski parlament u ovoj sedmici usvaja sporni Sunakov zakon o deportaciji azilanata u Ruandu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'