Bosna i Hercegovina     | 06.11.2018. 16:51 |

Petrić: Potvrđeni rezultati izbora, odluka o dva mandata naknadno

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 6. novembra (FENA) - Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine donijela je na sjednici odluku o potvrđivanju Općih izbora održanih u zemlji 7. oktobra  ove godine.

To je saopćeno na pres-konferenciji nakon sjednice, kada je predsjednik CIK-a Branko Petrić također izjavio da su time dodijeljeni mandati svim izabranim zvaničnicima za svaki nivo. Izuzetak su dva mandata, jedan u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, kao i jedan u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Za njih će odluka biti donesena naknadno, nakon što se Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine izjasni po žalbama o dodjeli ovih mandata.

Kad je riječ o budućem, novom sazivu Doma naroda Parlamenta FBiH, Petrić je kazao da će CIK već ove sedmice odlučivati o podzakonskom aktu o dodjeli mandata. Na novinarsko pitanje da li će kriterij biti rezultati popisa u Bosni i Hercegovini iz 1991. ili iz 2013. godine, odgovorio je da će CIK raditi na način kako ga obavezuje Izborni zakon BiH.

Petrić je kazao i da je Centralna izborna komisija, od mnoštva zahtjeva za ponovno brojanje glasova nakon izbora, od kojih su mnogi bili za ponovljeno brojanje na svim biračkim mjestima, odobrila brojanje za oko stotinu glasačkih mjesta, ali da rezultati nisu značajno odstupali od prvobitnih.

Po tvrdnjama Branka Petrića, bilo je pokušaja sabotiranja oktobarskih izbora, a CIK radi na provjeri zbog čega su članovi nekih odbora odustajali uoči samih izbora.

Petrić je naglasio da je CIK izložen konstantnim pritiscima, pa i tvrdnjama da nekim odlukama želi napraviti državni udar. Novinarima je pokazao olovku u ruci kao jedino "oružje" kojim raspolažu članovi te institucije. Petrić je kazao da su se natečnim pokazali i navodi o većem broju imena mrtvih ljudi na biračkim spiskovima.

Na oktobarskim izborima, glasači Bosne i Hercegovine birali su članove Predsjedništva BiH, Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Narodne skupštine Republike Srpske, predsjednika i potpredsjednike RS-a te članove deset kantonalnih skupština u Federaciji BiH.

Nakon današnje odluke CIK-a o potvrđivanju izbora, počet će da teku zakonski rokovi za formiranje novih vlasti - deset dana za kantonalne skupštine, a trideset za entitetske i državni parlament.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima (VIDEO)

Turska jača mjere sigurnosti za predstojeće lokalne izbore

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo