Kultura     | 06.11.2018. 20:24 |

U Mostaru otvorena izložba o kulturnom naslijeđu, mladima i inovacijama

FENA Denis Leko

MOSTAR, 6. studenoga (FENA) - Izložba naziva "Kulturno nasljeđe, mladi i inovacije: istaknuti značaj kulturne baštine Bosne i Hercegovine kroz umjetnički izraz" otvorena je u utorak navečer u mostarskom Centru za kulturu.

Francuski institut i Goethe-Institut BiH, u suradnji s pedagoškim zavodima i ministarstvima, obilježavajući godinu europskog kulturnog nasljeđa, pozvali su sve srednje škole iz Bosne i Hercegovine da odaberu zaboravljeno ili još neprepoznato povijesno umjetničko djelo te osmisle način na koji bi ga prezentirali javnosti.

Škola koja je osvojila prvo mjesto je Srednja građevinska škola Mostar s temom "Kaldrma u Mostaru".

Profesorica Srednje građevinske škole u Mostaru Biljana Anđić-Gaštan kazala je kako je iznenađena koliko su djeca bila zainteresirana za ovaj projekt.

- Bilo je teško pokrenuti taj interes. Izabrali smo razred za koji smo znali da je kreativan, ali tek kad smo ušli u ovaj projekt i odabrali kaldrmu, učenici su tek tada shvatili koje su tu mogućnosti, ali i da je kaldrma odabrana kako bi vidjeli koliko je zapravo neudobna - kazala je Anđić-Gaštan.

Dodaje kako su učenici sami trebali ocjenjivati i donijeti zaključak zašto su stare kaldrme ugodne, a novopostavljene nisu.

- Ja sam ih usmjeravala oko nekih tehničkih stvari i bila im mentor, ali oni su sami vršili određena mjerenja, snimanja, ugodnosti, ocjenjivali su kaldrme tako da je to zaista njihov projekt. Kasnije su iznjedrili i niz suvenira koji imaju motiv kaldrme - istaknula je Anđić-Gaštan.

Voditeljica projekta, profesorica u Građevinskoj školi u Mostaru Enida Šetka istaknula je kako su djeca bila jako kreativna.

- Većina stvari koje su izašle kao rezultat ovog projekta osmislila su djeca. Ovo je samo početak jedne teme koju će oni i dalje razrađivati, ali i ova pobjeda našoj školi sigurno je otvorila neka nova vrata - kazala je Šetka.

Učenica Srednje građevinske škole u Mostaru Lejla Nikšić kazala je kako su kroz ovaj projekt naučili kako je kulturna baština Bosne i Hercegovine od velikog značaja.

- Naučili smo koliko zapravo naša kulturna baština ima značaja i kako bi se više trebali posvetiti našoj tradiciji, a ovdje večeras možete vidjeti neke kreacije naših učenika, ali i bojanku "Moja bojanka", koja je građevinskog tipa i može se printati na razne cekere i tkanine - kazala je Nikšić.

Osim u Mostaru, izložba je bila predstavljena i u Historijskom muzeju u Sarajevu.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana