Svijet     | 06.11.2018. 18:11 |

Salvini: Italija "diskretno" radi na tome da pomogne Asji Bibi

FENA Internet

RIM, 6. novembra (FENA) - Italija "diskretno" radi na tome da pomogne Asji Bibi, kršćanki koja se nalazi u središtu slučaja oko blasfemije u njenoj domovini Pakistanu, rekao je u utorak talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini. 

"Radimo (na slučaju), radimo s ostalim zapadnim zemljama, moramo to činiti diskretno i oprezno", rekao je Salvini za RTL 102.5 radio. 

Asju Bibi okružni sud u središnjoj pokrajini Punjab osudio je za navodnu blasfemiju  u sukobu s muslimankom dok su radile na farmi.

Pakistanski advokat, branitelj kršćanke Asje Bibi osuđene na smrt zbog svetogrđa i nedavno oslobođene svih optužbi, izbjegao je u Holandiju pred nasilnim protestima islamista i njihovih pristaša, objavila je u ponedjeljakholandska agencija za ljudska prava.

Advokat Saiful Mulook otputovao je iz Pakistana u subotu u strahu za svoj život jer je odluka sudaca da oslobode Bibi izazvala masovne proteste i prijetnje.

Bibi je 2010. bila osuđena za svetogrđe jer je navodno izrekla uvredljive riječi o islamu i bila je osuđena na smrt. Advokat Mulook pomogao je da se takva presuda promijeni, no odlučio je pobjeći zbog masovni prijetnji islamista i njihovih pristaša koji pozivaju na smrt Bibi i sudaca.

Dvojica pakistanskih političara koji su pokušavali pomoći Asji Bibi ubijena su. Nekoliko stranaka u holandskom  parlamentu izjasnilo se za to da i Bibi dobije utočište u toj zemlji bude li slobodna napustiti svoju domovinu.

Pakistanske vlasti uhapsile su stotine ljudi u nedjelju osumnjičenih za napad na policiju i vandalizam za vrijeme protesta protiv oslobađajuće presude kršćanki Asiji Bibi, prvotno osuđene na smrt zbog blasfemije, rekli su dužnosnici u ponedjeljak.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Meloni zahvalila Tunisu na naporima u borbi protiv trgovaca ljudima

Tajani pozvao Izrael da prekine vojne operacije u Pojasu Gaze

Johnson: Zastupnički dom razmatrat će američku pomoć Izraelu i Ukrajini kao odvojeni zakon

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana