Bosna i Hercegovina     | 07.11.2018. 11:56 |

Muhibić: Važno je osposobiti studente za tržište rada

FENA Adriana Domazet

SARAJEVO, 7.novembra (FENA) - Klaster sastanak Tempus/CBHE projekata fokusiranih na saradnju univerziteta i privrednog sektora u Bosni i Hercegovini održan je danas u Sarajevu, a razgovarano je šta treba uraditi da bi se ta saradnja još unaprijedila.

Dejan Rosić iz nacionalnog Erasmus + ureda u BiH istakao je da je cilj sastanka bio razmjena iskustava o projektima koji se konkretno bave saradnjom univerziteta i privrednog sektora.

Kako je kazao Rosić, najvažnije je predstaviti 'dobre' prakse, a u ovom programu Erasmus + one omogućavaju da studenti odgovore potrebama tržišta rada.

Direktor nacionalnog Erasmus + ureda u BiH Suad Muhibić kazao je da je saradnja univerziteta i privrednog sektora dobra, ali da uvijek može bolje.

-  Cilj je da se napravi spona između univerziteta i privrednog sektora, kako bi studenti koji izađu sa fakulteta bili sposobni odgvoriti tržištu rada – kazao je Muhibić.

Prorektorica za kvalitet Univerziteta u Sarajevu Maida Čohodar – Husić kazala je da je saradnja univerziteta i privrednog sektora uvijek jednako dobra, istaknuvšii da su 'u nekom relanom kontekstu zadovoljni, ali da to ne znači da ne može bolje'.

Erasmus+ je program Evropske Unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport za period 2014–2020. Ciljevi programa Erasmus+ su poboljšanje vještina i zapošljivosti te modernizacija obrazovanja, osposobljavanja i zapošljavanja mladih.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Kroz program Erasmus+ moguća uspješnija provedba reformi u oblasti obrazovanja i mladih

Erasmus Student Network :Poziv da se reakredituju univerziteti

Bh. studenti upoznati s benefitima Erasmus+ programa Evropske unije (VIDEO)

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu