Bosna i Hercegovina     | 07.11.2018. 12:16 |

Anis Kosovac prvi dobitnik nagrade za humanost 'Stepa Stepanović'

FENA Denis Leko

MOSTAR, 7. studenoga (FENA) - Srpsko prosvjetno i kulturno društvo (SPKD) "Prosvjeta" Gradski odbor Mostar utemeljilo je nagradu za humanost, toleranciju i suživot "Stepa Stepanović", a prvi dobitnik te nagrade bit će Konjičanin Anis Kosovac.

Mostarski paroh Radivoje Krulj kazao je na konferenciji za novinare kako je Upravni odbor "Prosvjete" odlučio da prvu nagradu "Stepa Stepanović" dodijeli Anisu Kosovcu iz Konjica koji je ove godine podigao spomenik braći Petru i Pavlu Golubović, dječacima od 7 i 5 godina, koji su smrtno stradali u Konjicu 1992. godine.

Nagrada će Kosovcu biti uručena na svečanosti u Narodnom pozorištu Mostar u četvrtak, 15. studenoga, na obljetnicu stogodišnjice oslobođenja Mostara u Prvom svjetskom ratu.

- Želimo u Narodnom pozorištu Mostar napraviti jednu lijepu svečanu akademiju, gdje ćemo, uz stihove Alekse Šantića koji ima čitav jedan opus pjesama i stihova posvećenih Stepi Stepanoviću i tom oslobođenju, evocirati uspomene na taj događaj, na taj značajan jubilej - kazao je Krulj.

Dodao je kako se nada da će ova nagrada postati tradicionalna te vratiti Stepu Stepanovića u Mostar, grad u kojemu je Stepanović bio jako cijenjen.

Povjesničar Vuk Bačanović ustvrdio je kako je lik i djelo Stepe Stepanovića bitno zbog njegove humanosti.

- Lik Stepe Stepanovića je pogotovo bitan zato što je on kroz cijelu svoju karijeru, otkad je bio najniži časnik, imao human odnos ne samo na bojnom polju, nego je bio human i prema nižim vojnicima, uvijek je imao razumijevanja za malog, običnog čovjeka. Stepa Stepanović je smatrao da ni jedan narod u državi ne smije imati hegemoniju nad drugim narodom, smatrao je da je to kamen temeljac sreće svakog društva - dodao je Bačanović.

"Neka vas ime jedne od drugih nikada ne otuđi jer vi ste krv jedne krvi i kost jedne kosti. Neka vas vjera ne razdvaja, jer Bog je samo jedan", Stepanovićeva je najpoznatija misao za koju je Bačanović kazao da je jako bitna i za današnji koncept Bosne i Hercegovine.

- Upravo zbog toga smo izabrali njegov lik kao simbol humanosti, kao simbol koji bi trebao predstavljati obnovu društva ili one vrijednosti na kojima ovo društvo mora i treba funkcionirati. Upravo zbog toga smo i odlučili nagradu dodijeliti nekome tko je pokazao taj primjer, a to je Anis Kosovac - poručio je Bačanović.

Novinar i publicist Šemsudin Zlatko Serdarević kazao je kako je Stepa Stepanović simbol oslobođenja od okupacije.

- Srednjovjekovna bosanska država bila je samostalna, a nakon toga tri naša naroda dolaze pod okupaciju turske uprave koja je trajala pet stoljeća, a zatim i pod okupaciju Austro-Ugarske. Stepa Stepanović je u biti simbol oslobođenja od okupacije i naši narodi nakon tako dugog perioda po prvi put doživljavaju jednu slobodu - zaključio je Serdarević.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Večer sjećanja povodom 100. godišnjice smrti Alekse Šantića

U 'Prosvjeti' otvorena izložba posvećena velikom sarajevskom i bh. graditelju Milošu Miladinoviću

Izložba 'Naslovne stranice u triptihonu' otvorena u prostorijama SPKD 'Prosvjeta'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'