Svijet     | 07.11.2018. 12:39 |

Kina vjeruje da američki izbori neće uticati na odnose dviju sila

FENA Internet

PEKING, 7.  novembra (FENA) - Kina je objavila u srijedu da su odnosi između dviju najvećih svjetskih ekonomija tako bitni da će interesi obiju strana da nastave sa saradnjom prevladati bez obzira na izborni ishod.

Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova  Hua Chunying odbila je direktno komentirati izborni ishod, ali je izjavila da "bez obzira na izborne rezultate mi vjerujemo da će dvije vlade i dva naroda željeti da održe zdravi razvoj biilateralnih odnosa koji su u najboljem interesu međunarodne zajednice".

Predsjednik Donald Trump uveo je kaznene tarife vrijedne 250 milijardi dolara na uvozne kineske robe u SAD-u i zaprijetio je novima. Kina je odgovorila tarifama na uvoznu američku soju i druge ključne američke robe. Sporenja oko Tajvana, ljudskih prava i situacije u Južnom kineskom moru degradirali su odnose dviju zemalja na najniži nivo u posljednjim godinama.

Trump i potpredsjednik Michael Pence također su optužili Kinu da pokušava da se miješa u američke izbore, izazivajući demante iz  Pekinga.

Hua je izjavila kako se Kina nada sastanku između Trumpa i  predsjednika Xi Jinpinga u ovom mjesecu na samitu G-20 u Argentini, prenosi Associated Press.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Čampara: NIP, SDP i Naša stranka nastavljaju dalje, a Dodik nam ne može prijetiti blokadama

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

EU: Parlamentarna skupština BiH treba da preuzima odgovornost i usvaja reforme

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom