Najave     | 07.11.2018. 15:54 |

VSTVBiH - Usvajanje obrasca za obavljanje intervjua ponovno na dnevnom redu

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 7. novembra (FENA) - Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) zakazalo je za 8. i 9. novembar redovnu sjednicu u čiji je dnevni red ponovno uvršteno utvrđivanje, odnosno usvajanje obrasca za obavljanje intervjua, a što je preduvjet za provođenje javnog konkursa za izbor/imenovanje nositelja rukovodećih pozicija u pravosuđu.

Do sada je usvajanje obrasca za obavljanje intervjua u dva navrata prolongirano, skidanjem s dnevnog reda septembarske i oktobarske sjednice VSTV-a.

Pored tog obrasca na novembarskoj sjednici bi, kako je planirano, trebalo pristupiti usvajanju pitanja za provođenje postupka razgovora sa kandidatima, te smjernica kojima se bliže definira procjena odgovora kandidata, potvrđeno je Feni u VSTV-u BiH.

Istovremeno, članovi VSTV-a bi se trebali očitovati o Informaciji o zahtjevu Europske komisije (EK) za dostavljanje informacija za Treći sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost, kao i Informaciji o realizaciji zaključka VSTV-a BiH o postupanju stalnih komisija po komentarima EK na nacrte kriterija za ocjenjivanje rada nositelja pravosudnih funkcija i na Nacrt pravilnika o postupku ocjenjivanja njihovog rada.

Na dnevnom redu je i Informacija o nastavku potpore Evropske unije 'IPA 2017' pravosuđu BiH u procesuiranju predmeta ratnih zločina – Objedinjena procjena potreba pravosudnih institucija, a u sklopu projekta "Unaprjeđenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH".

Također, planirano je i razmatranje Informacije o otpočinjanju implementacije projekta "Monitoring procesuiranja korupcije i pružanje pravne pomoći".

Jedna od tema koja će se naći pred članovima VSTV-a jeste i Prijedlog koncepta Konferencije "Pravosuđe - stanje i perspektive" zakazane za 5. i 6. decembar.

Radi se o strateškoj konferenciji o pravosuđu, koju VSTVBiH organizira uz potporu Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije (EUSR) u Bosni i Hercegovini.

Kako su iz VSTV-a ranije kazali, konferencija "Pravosuđe – stanje i perspektive" bit će održana  u Mostaru, s fokusom na nove kriterije za ocjenjivanje rada nositelja pravosudnih funkcija, odnosno na očuvanje i jačanje neovisnosti, odgovornosti i integriteta bh. pravosuđa.   

Drugog dana zasjedanja, 9. novembra VSTV će, prema ustaljenoj praksi, pristupiti donošenju odluka o imenovanju, te prestanku mandata za određeni broj nositelja pravosudnih funkcija u BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Vijeće ministara BiH sutra o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Sjednica Vlade FBiH danas u Mostaru

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'