Bosna i Hercegovina     | 08.11.2018. 14:06 |

Kakanj dobio specijalni mobilijar za hortiterapiju

FENA Saopćenje

KAKANJ, 8. novembra (FENA) -  Završeni su radovi na rekonstrukciji zelene površine i izradi specijalnog mobilijara za hortiterapiju u Javnoj ustanovi za predškolski odgoj i obrazovanje "Mladost" u Kaknju, provedeni u okviru projekta "Hortiterapija za najmlađe" udruženja Pozitivne vrijednosti.

Zelena površina kreirana je za primjenu programa hortiterapije za sve korisnike vrtića "Mladost", kao i za djecu sa poteškoćama u razvoju, kako bi, kroz interakciju sa biljnim materijalom i korištenjem specijalno dizajniranog mobilijara za hortiterapiju sa pratećom vrtlarskom opremom,  omogućila njihov zajednički rad i druženje.

Projekt se realizuje uz podršku Regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu "ReLOaD", koji finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), saopćeno je iz Udruženja "Pozitivne vrijednosti". 

- Kreirali smo senzorno stimulativan okoliš koji bi uz adekvatne mjere njege trebao decenijama koristiti budućim generacijama - kazala je voditeljica projekta Selma Haračić Berbić, doktorantica iz oblasti hortikulture.

Vrt i specijalni mobilijar okosnica su projekta "Hortiterapija za najmlađe", u okviru kojeg će se održavati hortiterapijske radionice za djecu, ali i njihove svakodnevne aktivnosti.

Rad u ovakvom okruženju pozitivno utiče na mentalno zdravlje djece, poboljšanje njihovih senzomotoričkih vještina, kognitivnih i psihosocijalnih vještina, učenje zajedništvu, timskom radu ali i na socijalnu inkluziju djece s poteškoćama u razvoju.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Hurtić u Kaknju osudio napad na župnika

Predsjednica FBiH Lidija Bradara posjetila vlč. Žarka Vujicu u Kaknju

Kakanj - Vezao velečasnog te uz prijetnju nožem oteo novac i zlato

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana