Bosna i Hercegovina     | 08.11.2018. 14:02 |

Dodik: Već sada imamo 56 poslanika u vladajućoj koaliciji u RS-u

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 8. novembra (FENA) - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik vjeruje da čak i krajem ovog mjeseca može da se formira nova Vlada Republike Srpske (RS) te da već sada imaju 56 poslanika u vladajućoj koaliciji u tom bh. entitetu.

Najavio je da će se već u ponedjeljak krenuti s međustranačkim sastancima kako bi RS što prije imala novu vlast te pristupila usvajaju budžeta i ekonomske politike.

Dodik tvrdi da niko od DNS-a ne traži da se odrekne svojih poslanika, već da postoje neki ljudi s čijim radom nisu zadovoljni.

- Mi ćemo našu kalkulaciju izvesti na onima koji su za nas sigurni. Ja ne tražim da neko nekog izbacuje iz partije, ali moram da kalkulišem s onima koji su u svim okolnostima sigurni i na koje možemo da računamo - dodao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Istakao je da će i svaki poslanik iz SNSD-a, koji izgubi povjerenje rukovodstva imati sankcije.

Istakao je da je Radovan Višković kandidat SNSD-a za mandatara za sastav nove entitetske vlade i očekuju od novoizabrane predsjednice Željke Cvijanović da ga predloži na tu funkciju, a nije se još razgovaralo o tome koje mjesto u vlasti pripada kojoj stranci.

Dodiku je, kaže, drago što je dosad opozicioni NDP odlučio da razgovara s SNSD-om na, kako tvrdi, programu jake RS.

-Razgovarat ćemo o njihovom učešću u vlasti. Poštujemo to što imaju četiri poslanika – dodao je Dodik.

Tvrdi da će predložiti novi zakon po kojem će svi koji se biraju na funkcije na nivou BiH morati da polože zakletvu u parlamentu RS-a.

Kritikovao je i istup visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka u Vijeću sigurnosti UN- te ponovio da se s njim neće sastati dok se ne izvini RS-a zbog, kako je naveo, poređenja s hitlerovim režimom.

Visoki predstavnici su, kaže, donijeli 560 odluka i time kreirali novi sistem.

-Odlazak visokog predstavnika u BiH bit će moj prioritet - dodao je Dodik, koji je izabran za člana Predsjedništva BiH te pozvao sve građane u BiH da "odbiju mjere Valentina Inzka".

Uvest će, kaže, i praksu da će ići na nacionalne prijeme onima stranim diplomatama koji budu dolazili na proslavu “Dana RS-a”.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Dodik dostavio Mandiću prijedlog sporazuma o specijalnim vezama

Iračka vlada okončava misiju koalicije pod američkim vodstvom u zemlji

Pregovori o novoj nizozemskoj koaliciji blizu kolapsa nakon povlačenja ključne stranke

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!