Bosna i Hercegovina     | 09.11.2018. 16:05 |

TK - Razmatran Nacrt Operativnog /akcionog plana 2019-2021. (VIDEO)

FENA Adriana Domazet

TUZLA, 9. novembra (FENA) - Vlada Tuzlanskog kantona je, nakon usvojene Strategije razvoja za period 2016. - 2020. imenovala Kantonalni odbor za razvoj kao savjetodavno tijelo od predstavnika kantonalnih institucija i nevladinog sektora radi razmatranja svih strateških dokumenata koji će biti donošeni u Skupštini i Vladi TK te davanja smjernica kako unaprijediti strateški fokus ovog kantona.

Na nedavnom sastanku u Tuzli razmatran je Nacrt Operativnog/akcionog plana 2019. - 2021. U njega su uvrštene mjere i aktivnosti koje institucije TK treba da provedu u cilju dostizanja ciljeva definisanih strategijom razvoja TK.

Razgovarano je i o novom zakonu o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u FBiH i izazovima koji taj zakon donosi Federaciji i kantonima.

Podzakonski akti za ovaj zakon, donesen 2017., očekuju se do kraja ove godine.

 - Tim zakonom je predviđeno da se ti implementacijski dokumenti moraju harmonizirani i usklađeni sa strateškim okvirom. Kada je u pitanju TK, baza za pripremu naših programskih, implementacijskih dokumenata u narednom periodu će biti kao što je i do sad bila, strategija razvoja uz harmonizaciju sa budžetskim dokumentima koje Vlada donese - kazala je pomoćnica ministra privrede TK Erna Kusturica.    

U Ministarstvu privrede TK poduzeto je nekoliko aktivnosti poticanja razvoja TK a jedna od njih je unapređenje okvira za JPP i javni poziv objavljen tim povodom.

 - Uskoro će biti potpisivanje ugovora sa jedinicama lokalne samouprave, na osnovu tog javnog poziva, a u pitanju su sredstva koja Ministarstvo privrede dodjeljuje jedinicama lokalne samouprave sa područja TK za pripremu i implementaciju potencijalnih JPP projekata – kazala je Kusturica. 

Iduće sedmice planirana je dvodnevna edukacija za državne službenike i namještenike TK, a edukatori su eksperti JPP iz BiH i Hrvatske.

Podrška Vladi TK u svrhe jačanja sistema za upravljanje razvojem omogućena je kroz partnerski odnos sa Projektom Integriranog lokalnog razvoja, zajedničkim projektom Vlade Švicarske i UNDP-a u BiH.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2305

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/147_DHVdbqJhZW8iWy53laXao6KE1nWcU?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Vlada TK odobrila duplo više sredstava za kulturu

Vlada Tuzlanskog kantona izdvojila 33.500 KM za košarkašku reprezentaciju BiH

Premijer TK ambasadorici Lagerlöf čestitao ulazak Švedske u NATO

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo