Kultura     | 09.11.2018. 18:28 |

U Kini predstavljen digitalni voditelj vijesti

FENA Agencije

PEKING, 9. studenoga (FENA) - Kineska državna novinska agencija Xinhua predstavila je digitalnog voditelja vijesti.

Kako prenosi B92 nije sasvim jasno koju su tehnologiju koristili, ali su sasvim sigurno na tragu najnovijih napredaka na području tehnologije.

Čini se da je Xinhua koristila snimak čovjeka i zatim napravila animaciju dijelova njegovih usta i lica i na taj način pretvorila živog voditelja u virtualnu lutku.

Kombiniranjem virtualnog voditelja sa sintetiziranim glasom, Xinhua može da programira voditelja za čitanje vijesti daleko brže nego korištenjem tradicionalne CGI tehnologije (kreiranje digitalnih likova), piše The Verge. 

Kako javljaju Xinhua i South China Morning Post, dva "voditelja" - jedan koji vijesti "čita" na engleskom i jedan na kineskom jeziku napravljena su u suradnji s kineskom tehnološkom kompanijom Sogou, koja je stvorila istoimeni pretraživač (svojevrsni kineski Google) i naročito su fokusirani na razvoj glasovne pretrage. 

Xinhua ističe da ova tehnologija otvara fantastične mogućnosti jer im omogućava emitiranje vijesti za TV, web i mobilne platforme 24 sata dnevno, a istovremeno smanjuje troškove produkcije i povećava efikasnost. Naravno, ima i svoja ograničenja. 

Na video-snimku se jasno vidi da "voditelj" raspolaže vrlo ograničenim brojem facijalnih ekspresija, a njegov glas ima prilično elektronski prizvuk. Međutim, uz dalji razvoj tehnologije, nije nemoguće zamisliti da ćemo uskoro imati virtualne voditelje vijesti koje će biti teško razlikovati od stvarnih ljudi.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Sunak: Britanija će učiniti sve što je potrebno da se zaštiti od kibernetskog napada

Kineski posrednik: Rusija i Ukrajina vjeruju da će se rat završiti pregovorima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom