Svijet     | 10.11.2018. 17:10 |

Italijanski sud oslobodio optužbi gradonačelnicu Rima

FENA Internet

RIM, 10. novembra (FENA) - Italijanski sud u subotu je oslobodio gradonačelnicu Rima Virginiju Raggi optužbe za davanje lažnih izjava tokom imenovanja na visoku poziciju u gradskoj vijećnici, izbjegavajući eventualnu krizu u njenoj vladajućoj stranci, Pokret pet zvijezda.

Raggi je izabrana za gradonačelnicu u 2016., u glasanju koje je tada smatrano velikom pobjedom za Pet zvijezda, pokret koji je uvijek promovirao kristalno čist imidž i obećavao da će  osloboditi prijestonicu okova korupcije.

Četrdesetogodišnja gradonačelnica optužena je da je lagala o svojoj umješanosti u imenovanje direktora gradskog odjela za turizam, Ranata Marre, brata njenog najbližeg saradnika. Tužioci su zatražili desetomjesečnu kaznu zatvora.

- Ova presuda oslobađa me dvije godine valjanja po blatu. Sada krećemo naprijed, uzdignuta čela, za Rim, moj voljeni grad, i za njegove građane - objavila je Raggi na Twitteru.

Sudac je objavio da Raggi nije kriva zbog toga što ili nije bila svjesna da je počinila krivično djelo ili nije znala stvarne činjenice oko Marrinog imenovanja.

Raggi je zagrlio suprug dok su gradski vijećnici stajali pokraj nje u sudnici nakon što je sudac pročitao presudu.

Etički kodeks Pet zvijezda nalaže da izabrani zvaničnici moraju podnijeti ostavku ukoliko budu osuđeni, što znači da bi Raggi morala odstupiti s položaja gradonačelnice da je sud presudio protiv nje, uvlačeći gradsku vijećnicu u haos i ostavljajući svoju stranku izloženu podsmjesima.

Brojni kritičari Raggi tvrde da je ona ostvarila slab ili nikakav napredak u rješavanju akutnih problema Rima, među kojima su dotrajala saobraćajna mreža, gradske ceste pune rupa i neefikasna smetljarska služba. 

Na hiljade građana demonstriralo je pred gradskom vijećnicom prošlog mjeseca, osuđujući loše stanje u gradu, ali je Raggi osudila proteste rekavši da je na položaju gradonačelnice ostvarila značajne rezultate, prenosi Reuters.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Najmanje 29 povrijeđenih dok je trajekt iz Caprija udario u kej u Napulju

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Meloni zahvalila Tunisu na naporima u borbi protiv trgovaca ljudima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'