Svijet     | 12.11.2018. 10:41 |

Kuehnert: Vladajuća koalicija u Njemačkoj neće preživjeti narednu godinu

FENA Internet

BERLIN, 12. novembra (FENA) - Čelnik frakcije mladih njemačkih Socijaldemokrata (SPD) izjavio je u ponedjeljak da koalicija kancelarke Angele Merkel sa SPD-om neće preživjeti narednu godinu.

Labava koalicija iskompromitirana sporenjima oko imigracije i sudbine čelnika unutrašnje obavještajne agencije stupila je na vlast u martu, a već dva puta se nalazila na rubu propasti. Glasači su kaznili i konzervativce Angele Merkel i SPD na izborima u dvije njemačke savezne države.

Čelnik frakcije mladih SPD-a Kevin Kuehnert, koji se od samih početaka koaliranja njegove stranke s konzervativcima protivio takvom savezništvu, izjavio je da će SPD pažljivo posmatrati šta će se desiti nakon što Merkel odstupi s čela Krščansko-demokratske unije  (CDU) u decembru.

- Naredna godina puna je (regionalnih) izbora i političkih razvoja koji će imati velike posljedice - kazao je Kuehnert za Deutschlandfunk radio.

- Jedva mogu zamiliti da ćemo ostati na okupu u narednoj godni. Moramo iskoristiti to vrijeme da se pripremimo za naš "Dan D" ili prijevremene izbore - kazao je.

Kuehnert je izjavio da jedva da poznaje ikoga ko vjeruje da će koalicija preživjeti do kraja mandata aktuelnog  parlamenta 2021. godine.

Čelnca SPD-a Andrea Nahles izjavila je da rukovodstvo stranke, uprkos pritisku nezadovoljnog članstva zbog lošeg rejtinga  u anketama javnosti i njenog katastrofalnog nastupa na regionalnim izborima, nije raspravljalo o napuštanju koalicije na svom sastanku prošlog ponedjeljka.

Ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer, predsjednik CSU-a, bavarskih saveznika kancelarke Merkel i kritičar njene liberalne azilantske politike, poručio je članstvu svoje stranke kako želi da napusti dužnost čelnika CSU-a, saopćili su Reutersu izvori iz stranke.

Seehofer je bio trn u oku kancelarke Merkel većim dijelom vladavine koalicije u protekle tri godine, zauzimajući oštar stav prema imigraciji.

Visoki zvaničnik CSU Manfred Weber izjavio je za novine Bild kako je Seehofer u nedjelju poručio da će 2019. biti godina političke obnove i i da će čelnik CSU objaviti dodatne detalje u ovoj sedmici.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Helez i vojni ataše Njemačke u BiH potpisali Tehničke sporazume

U Bavarskoj uhapšena dva ruska špijuna

Regionalni čelnik AfD-a na suđenju u Njemačkoj zbog korištenja nacističke parole

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'