Bosna i Hercegovina     | 12.11.2018. 14:25 |

Video nadzor na goraždanskim raskrsnicama u roku od dva mjeseca  

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 12.novembra (FENA) - Na najfrekventnijim raskrsnicama u Goraždu u roku od dva mjeseca bit će postavljen video nadzor kao i softver za prepoznavanje prekršaja. Ugovor o implementaciji ovog projekta koji bi trebao doprinijeti poboljšanju siguronsti u BPK te učiniti efikasnijim rad policije, potpisan je danas.

Implementacija projekta postavljanja video nadzora na goraždanskim raskrsnicama povjerena je firmi "MIBO Komunikacije“ iz Sarajeva s kojom je danas potpisan ugovor vrijedan 80.000 KM.

Po riječima kantonalnog premijera Emira Okovića, ovaj vid unapređenja sigurnosti na području BPK, kantonalna vlada sebi je stavila u zadatak i kroz usvojene strateške dokumente.

-Smatram da ovaj značajni projekt dolazi u pravo vrijeme, kada znamo da je bezbjedonosna situacija u FBiH narušena, posebno nakon dešavanja u Kantonu Sarajevo. Sistem video nadzora koji postavljamo na najfrekventnija mjesta podrazumijeva i nove hardverske i softverske komponente za registraciju prekršaja u saobraćaju, što će doprinijeti i da službena lica u jako kratkom vremenu mogu djelovati - kazao je Oković.

Komesar Uprave policije MUP-a BPK Goražde Adem Laković smatra da će realizacija ovog projekta uticati na poboljšanje sigurosti u ovom kantonu

-Sigurno je da će i pripadnici Uprave policije u narednom periodu svoje redovne zadatke izvršavati puno lakše i kvalitetnije uz pomoć savremenih tehničkih pomagala. Video nadzor će biti postavljen na tri raskrsnice i OCR kamera odnosno softver za prepoznavanje prekršaja na četvrtoj - kazao je Laković.

U firmi "MIBO Komunikacije“ tvrde da su slični projekti u drugim sredinama u BIH, dali značajne rezultate.

-Mi smo impementirali niz projekata u raznim kantonima u FBiH i mogu reći da su rezultati više nego zadovoljavajući, čak su i nas iznenadili u pozitivnom smislu. Naplata samih prekršaja porasla je za više od 100 posto, a ono što je najbitnije, sigurnost je značajno poboljšana - kazao je Muhamed Skikić, predstavnik firme "MIBO Komunikacije“ iz Sarajeva.  

Video nadzor u roku od 60 dana bit će postavljen na raskrsnicama kod "Mosta žrtava genocida u Srebrenici“, u ulici Zaima Imamovića te "Prve slavne višegradske brigade“.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

HNŽ: Poboljšanje sigurnost u prometu

Ahić: Zapošljavanje i uključivanje psihologa je ono što je prijeko potrebno u svim policijskim agencijama

Pariški balkoni na listi sigurnosnih rizika na Olimpijskim igrama

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo