Kultura     | 12.11.2018. 15:14 |

"Avanture Toma Sawyera" u Pozorištu mladih

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. novembra (FENA) - Predstava „Avanture Toma Sawyera“, prema romanu  Marka Twaina, u režiji Adisa Bakrača biće premijerno izvedena u Pozorištu mladih Sarajevo u nedjelju 18. novembra.

Direktorica Pozorišta mladih Lejla Panjeta izjavila je da su “Avanture Toma Sawyera" sedmi premijerni projekt u ovoj godini i pokazatelj estetskog diskursa koji je usmjeren na kvalitetne adaptacije i interpretacije svjetskih i domaćih klasika u izvođačkom, muzičkom i vizuelnom smislu.

- Visoko tehnološki opremljena i inovativna, glumački izuzetno razigrana, a i režijski, vizuelno i muzički zadivljujuća, ova predstava je klasik u kojem će uživati odrasli jednako kao i djeca, učitelji kao i učenici. Nadam se da će pozitivna energija koju nam donosi Tom Sawyer, kao kompletan umjetnički projekt, biti putokaz za budući razvoj umjetnosti za djecu i mlade. Priča o Tom Sawyeru je priča o odrastanju, ali ne u fiziološkom smislu, već o odrastanju osjećaja za razliku između dobra i zla. Zato je Tom Sawyer klasična priča o vjeri u sebe i postupanju po sopstvenom osjećaju za dobro, ma kako drugačije od ostalih to bilo, i pobjedi dobrog i ispravnog– izjavila je Panjeta. 

U sklopu implementacije projekta „Kultura pripada i meni“ za predstavu se priprema prilagodba sa titlovima i audiodeskripcijom.

Ovo je prva adaptacija „Tom Sawyera“ u sarajevskim teatrima. Napisan 1875. godine, „Avanture Toma Sawyera“ je jedan od najzanimljivijih i najintrigantnijih romana o djetinjstvu. Pisan je jednostavnim, britkim i humorističnim stilom, karakterističnim za Marka Twaina i podjednako oduševljava kako djecu i odrasle. Neobuzdana i pustolovna narav, inteligencija i snalažljivost osnovne su karakteristike koje krase glavnog junaka, Toma Sawyera, koji je jedan od najomiljenijih književnih likova i lektire.

Adaptaciju i dramatizaciju romana radili su Adis Bakrač i Segor Hadžagić. Scenograf predstave je Vedran Hrustanović, kostimograf je Amna Kunovac-Zekić, koreograf je Belma Čečo-Bakrač, dok originalnu muziku potpisuje Mario Knezović. Dizajn je radio Furkan Hizir, a fotografiju i video Adnan Šahbaz.

U predstavi igraju: Aldin Tucić, Suada Ahmetašević, Edin Avdagić, Mirza Dervišić, Edhem Husić, Semir Krivić, Damir Kustura, Ivana Vojinović i Saša Krmpotić. Audio deskripciju izvodi Narda Nikšić.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

U produkciji iMTM na sceni Pozorišta mladih predstava 'Londonska priča'

Premijera predstave 'Večera budala' 7. novembra u Pozorištu mladih Sarajevo

Četiri nagrade Festivala 'Lutfest' za predstavu 'Ježeva kućica' Pozorišta mladih Sarajevo

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo