Bosna i Hercegovina     | 13.11.2018. 11:23 |

Premijer Zolj i načelnik Gašanović potpisali Protokol o saradnji

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 13. novembra (FENA) - Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj i načelnik Opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović potpisali su danas Protokol o saradnji između Vlade KS i te opštine a kojim će se, između ostalog unaprijediti i promovisati saradnja između privrednih subjekata u oblasti infrastrukturnih projekata.

Protokolom je dogovoreno da Kanton Sarajevo i Opština Istočni Stari Grad zajedno učestvuju u aktivnostima koje će promovirati projekte koji su od obostranog interesa, a posebno one koji se odnose na cestovno povezivanje, vodovod i rasvjetu na području Trebevića.

Premijer Zolj i načelnik Gašanović su istakli da administrativne, entitetske granice ne trebaju zaustaviti gradnju infrastrukture i potrebe građana, a današnje potpisivanje Protokola će rezultirati razvoju privrede, turizma.

- Infrastruktura ne poznaje granice i nama je bitno da se ta infrastruktura završi. Sarajevska regija postaje mjesto porasta turizma, a obaveza Vlade, ove i bilo koje druge, je stvoriti dobre uslove za građane i turiste – kazao je premijer Zolj.

Podsjetio je da je Vlada KS već započela gradnju infrastrukture prema Trebeviću, izletištima Brusu, Vidikovcu, te istakao da treba sav taj dio sa saobraćajnom i komunalnom infrastrukturom, javnom rasvjetom završiti kako bi građani mogli uživati i obilaziti Trebević.

Također, izletišta Hreša, Vučja Luka, Vidikovac, Crepoljsko, imaju velikog potencijala za razvoj turizma i proizvodnju zdrave hrane, te bi u  narednom periodu, kako je rekao Gašanović, mogli biti riješeni problemi  infrastrukture.

- Potpisani sporazum mnogo znači za građane KS ali i naše općine. On je dobar osnov za buduća ulaganja u infrastrukturu, razvoj turizma, sve čega se dotaknemo u narednom  periodu – naglasio je načelnik Gašanović

Sav angažman, dodao je on, kao i ulaganje u rekonstrukciju i gradnju infrastrukture omogućit će građanima da uživaju, a da se turisti zadrže više.

- Vrlo bitno je da sarađujemo, da našu olimpijsku planinu Trebević dovedemo u red. U Sarajevu je broj turista porastao i raste, i mi smo dužni da pokušamo osigurati što veći broj sadržaja – rekao je Gašanović.

Ministar saobraćaja KS Mujo Fišo i ministar privrede KS Muharem Šabić dali su punu podršku današnjem potpisivanju Protokola o saradnji i spremni su ulagati u infrastrukturu, jer se ulaganjem u infrastrukturu razvijaju privredne grane, posebno turizam i poljoprivreda.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Uk sa bh. ambasadoricom u Francuskoj o unapređenju privredne i kulturne saradnje

Potpisan sporazum o finansiranju rada Studentskog parlamenta UNSA u iznosu od 30.000 KM

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo