Regija     | 13.11.2018. 14:27 |

Slovenija: Ostavka ministra za koheziju izazvala tenzije u vladajućoj koaliciji

FENA Agencije

LJUBLJANA, 13. studenoga (FENA) - Slovenski ministar za razvoj i kohezijsku politiku Marko Bandelli u utorak je, na zahtjev premijera Marjana Šarca, dao ostavku, s čime se morala složiti i predsjednica njegove stranke koja sudjeluje u vladajućoj koaliciji Alenka Bratušek, ali je pri tome predsjednika vlade optužila da se ne drži koalicijskog dogovora jer je o svojoj namjeri nije obavijestio na predviđeni način.

 Bratušek, bivša slovenska premijerka  i ministrica za infrastrukturu u Šarčevoj vladi, kazala je, u izjavi za novinare koju je pročitala nakon izvanrednog sastanka Stranke Alenke Bratušek (SAB), da ju je Šarec nazvao u nedjelju telefonom i samo pitao "Što ćemo s Bandellijem?, a onda ministru iz njene stranke, mimo koalicijskog dogovora, dao na izbor da sam odstupi ili će predložiti njegovo smjenjivanje u parlamentu.

Slovenski premijer u ponedjeljak je od Bandellija zatražio ostavku nakon što je osudu javnosti i oporbe izazvao ministrov zahtjev, upućen pred lokalne izbore jednom od kandidata za načelnika općine Komen, da odustane od kandidature jer bi mogao, na njegovu intervenciju, ostati bez sredstava iz europskog kohezijskog fonda i proračunskih sredstava za infrastrukturu, prenosi Hina. 

Bratušek je ocijenila da je Šarec postupio na pogrešan način i bez prave komunikacije s partnerima u vladi, a u ponedjeljak dodatno preko Facebooka "neprimjernom komunikacijom" optužio ministra da niti nakon dva mjeseca nije ispunio obvezu pripremiti izvješće o tome kako je Slovenija ove godine povlačila sredstva iz europskih fondova, što neki smatraju kritičnim.

"U vladu nismo ušli zbog tri ministarska mjesta, nego zbog sređivanja stanja s mirovinama, u zdravstvu i politike prema mladima", rekla je Bratušek, dodavši da u ovom trenutku njena stranka neće izaći iz koalicije, ali da u vladi više neće imati što raditi ako se ne ispuni politika prema umirovljenicima koja je bila dogovorena na razini pet stranaka koje su ušle u sadašnju manjinsku vladu.

Bratušek je rekla da joj je žao zbog odlaska Bandellija s ministarskog mjesta jer je on po njenim riječima sposoban za posao koji je obavljao i za njega ima potrebno znanje, a dokazao se i radom u stranci te u politici.

Bandelli je pročitao izjavu o ostavci, ali je dao do znanja da se ne osjeća krivim za slučaj u kojemu je kandidatu za gradonačelnika mjesta Komen prijetio da će ostati bez europskih sredstava za koheziju i proračunskih za ceste ako ne odstupi od svoje kandidature.

Bandelli je novinarima izjavio  kako smatra da su za aferu i njenu dramatizaciju krivi mediji koji su ga tjednima,  kako je rekao,  "ocrnjivali", kao i njegovu obitelj, te da njegova "djeca zato danas plaču".

Bandellijeva ostavka prvi je veći potres u manjinskoj vladi Marjana Šarca od početka njenog rada prije dva mjeseca i poljuljala je odnose u i inače krhkoj koaliciji pet stranaka lijevog centra.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Vlada Županije Posavske: Za zaštitu okoliša 430.000 KM, sanaciju cesta 599.000 KM

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana