Bosna i Hercegovina     | 14.11.2018. 12:37 |

Stevanović: Ekspanzivno širenje dijabetesa i opstruktivne bolesti pluća

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 14. novembra (FENA) - Dijabetes i opstruktivne bolesti pluća ekspanzivno se šire u pandemijskim razmjenama u svijetu i predstavljaju značajan atak na zdravlje stanovništva, upozorio je danas šef Odjeljenja za internu medicinu Opće bolnice "Abdulah Nakaš" Dragan Stevanović.

Opća bolnica je povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa i Svjetskog dana opstruktivne bolesti pluća danas organizirala besplatne preglede pacijenata, a svi zainteresirani od 10.00 do 14.00 sati mogu izmjeriti visinu šećera u krvi i funkciju pluća u svrhu ranog otkrivanja tih bolesti.  

Stevanović je naglasio da dijabetes 'prijeti' da sa trećeg dođe na drugo mjesto vodećih uzročnika smrti u svijetu, nakon trauma i kardio-vaskularnih oboljenja.

Međutim, naglašava da značajnom aktivnošću pacijenata i zdravstvenog osoblja, dijabetes tipa II se u velikoj mjeri može prevenirati, jer je to bolest neadekvatnog načina života, loše ishrane i nedovoljne fizičke aktivnosti.  

Istakao je da ne postoji registar oboljeh od dijabetesa u BiH, prvenstveno zbog strukture države, ali i neadekvatne i nekonzistentne kontrole ministarstva zdravlja u smislu obaveznog prijavljivanja oboljelih.   

- Imamo samo aproksimativne podatke koji govore da je oko deset posto populacije u BiH bolesno, ali tačnih podataka nemamo - naglasio je Stevanović.

Govoreći o opstruktivnim bolestima pluća, Stevanović je kazao da predstavljaju medicinski i socio-ekonomski problem, ali da se u značajnoj mjeri mogu prevenirati borbom protiv pušenja, ali i zagađenog zraka.

Iz svakodnevne prakse, naglasio je Stevanović, imaju podatke da je opstruktivna bolest pluća hronična i skupa, da zahtijeva česte hospitalizacije, upotrebu skupih lijekova i mašina, što vrlo opterećuje zdravstvene fondove te da bi ulaganje u prevenciju u konačnici sigurno bilo mnogo jeftinije.   

Stevanović je zaključio da svaka ranije otkrivena bolest sprječava dugotrajne komplikacije koje pacijentima prave ogromne neprijatnosti u kvaliteti života, ali predstavljaju i značajan ekonomski problem za bh. društvo koje svakako siromašno.   

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Zdrava prehrana može spriječiti više od 75 posto slučajeva dijabetesa tipa 2

Svjetski dan dijabetesa - Ministarstvo zdravstva KS podržalo dva projekta prevencije tog oboljenja

USK - Novembar u znaku oboljelih od dijabetesa

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo