Bosna i Hercegovina     | 14.11.2018. 14:34 |

Rasprava o BiH na konferenciji u Kongresu SAD-a

FENA Fedzad Forto

SARAJEVO/WASHINGTON, 14. novembra (FENA) - Situacija u Bosni i Hercegovini bila je jedna od tema konferencije "Izbori od značaja na zapadnom Balkanu i Bliskom istoku", koju je Transatlantska mreža lidera organizovala ove sedmice u američkom Kongresu. O Bosni i Hercegovini se raspravljalo o okviru panela "Da li je Reformska agenda još živa".

Naime, u Washingtonu je nedavno pokrenut novi istraživački centar "Transatlantska mreža lidera" čiji je jedan od lidera, kao potpredsjednik, rođeni Sarajlija Saša Toperić. Predsjednik ovog centra je Daniel Hamilton, predsjednik Odbora Michael Haltzel, a general Michael Barbera potpredsjednik u projektu kojeg vodi Toperić.

U timu su još kao stručni saradnici Edward Joseph, Jason Mason, Aylin Unver Noi, Samy Boukaila, koji su bili stručni saradnici na sada već ugašenom SAIS centru za transatlantske odnose SAIS.

Prof. Daniel Serwer je također član novog istraživačkog centra i bio je moderator na konferenciji "Izbori od značaja na zapadnom Balkanu i Bliskom istoku".

Očigledno, navode organizatori, Washington želi staviti do znanja da želi brz nastavak sa reformama u BiH, što znači brzo formiranje vlasti.

Na panelu su govorili Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH, te Dalibor Miloš, predsjedavajući Nadzornog odbora Aluminijuma, uz Erica Carlsona, višeg savjetnika za reforme u BiH pri State Departmentu te Gretchen Birkle, zamjenica pomoćnika administratora USAID-a za regiju Evrope i Euorazije.

Borba protiv korupcije, vladavina prava, ubrzanje sa reformama (u oblasti obrazovanja, zdravstva te administracije), kao i podrška privatnom sektoru i privatizaciji, uz nužnost rješavanja svih pravnih diskriminirajućih presuda (Ljubić, Sejdić-Finci, Zornić) dominirale su diskusijom u Kongresu SAD-a.

 - Postali smo preveliki u našim aktivnostima za kapacitete koje ovaj prestižni univerzitet ima za ovakve programe. Konačno, univerzitet je prvenstveno obrazovna ustanova gdje, ma kako bili važni programi koje je Centar imao u svom opsegu djelovanja, studenti imaju prednost. Mi smo već imali dvije konferencije u junu – jednu zatvorenu za javnost sa ekspertima za Libiju, a drugu o Iraku i iračkom Kurdistanu. Ipak, ovu konferenciju smo proglasili inauguralnom. Isto tako, Transatlantska mreža lidera ima i potpisan ugovor sa Brookings Press institutom sa kojim će zajedno publicirati knjige prema ugovoru koji je ranije imao SAIS Centar na Johns Hopkinsu - rekao je Toperić.

Najavio je da će u 2019. godini novi istraživački centar organizovati energetski samit zemalja jugoistočne Evrope, Bliskog istoka te Sjedinjenih Američkih Država, koji će biti održan u junu na otoku Poros u Grčkoj. U organizaciji će učestvovati i Univerzitet Piraeus iz Atine te osnivač Delhi ekonomoskog foruma, Tsomokos grupa.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Toperić: Maske su pale, Haftar želi biti novi Gadafi

Toperić: Ubistvo Khashoggija možda prisili administraciju na izmjenu planova

Jačanje poslovne saradnje sa BiH može doprinijeti obnovi Libije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo