Bosna i Hercegovina     | 14.11.2018. 16:07 |

Svjetski  dan borbe protiv dijabetesa  obilježen i u Goraždu

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 14. novembra (FENA) – Svetski dan borbe protiv dijabetesa obilježen je i u Goraždu. Zavod za javno zdravstvo Bosanskopodrinjskog antona (BPK) Goražde, u saradnji sa Domom zdravlja “dr. Isak Samokovlija” i učenicima Srednje tehničke škole “Hasib Hadžović”, za građane je  organizirao akciju mjerenja šećera u krv, krvnog pritiska i tjelesne težine, uz savjete o prevenciji ove bolesti.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde dr. Medina Bičo podsjetila je  da je tema ovogodišnjeg obilježavanja “Porodica i dijabetes”, čime se želi podići svijest o uticaju koji dijabetes ima na cijelu porodicu te promovirati uloga porodice u samozbrinjavanju, njezi, prevenciji i edukaciji o dijabetesu.

- Na području BPK Goražde imamo regostrovanih 1.300 dijabetičara i broj oboljelih kontinuirano raste, pa tako i u ovoj godini. Neki građani možda nisu ni svjesni simptoma koje im tijelo šalje i ovo je jedan od načina da ukažemo na rizike, ali i prevenciju – kazala je Bičo.

Istakla je da je prevencija ključna u borbi protiv ove bolesti od koje su oboljeli milioni ljudi i koja je “tihi ubica”.

- Stres, nezdrav način ishrane, smanjena tjelesna aktivnost,  gojaznost, genetske predispozicije, sve su to riziko faktori na koje možemo uticati promjenom stila života i promicanjem zdravog načina življenja. To podrazumijeva redovne tjelesne aktivnosti, zdravu i uravnoteženu prehranu i što je veoma važno ranu dijagnostiku – kazala je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Vrijedna oprema za Civilnu zaštitu Grada Goražda i Općine Foča u FBiH

U Goraždu i dalje negativan prirodni priraštaj  

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom