Bosna i Hercegovina     | 14.11.2018. 16:11 |

Svjedočenja u nastavku suđenja Edinu Arslanagiću i drugima

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 14. novembra (FENA) - Direktnim i unakrsnim ispitivanjem svjedoka Aide Selimović i Edina Buljubašića, danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje Edinu Arslanagiću i drugima, koji se terete za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja, pranjem novca, poreznom utajom i krivotvorenjem službenih isprava, te sklapanjem štetnih ugovora, a u vezi s poslovanjem preduzeća ‘Bosnalijek’ u periodu koji je obuhvaćen optužnicom u ovom predmetu.

Iskaz svjedokinje Selimović, inspektorice Porezne uprave FBiH (PUFBiH), odnosio se na kontrolu poslovanja 'Bosnalijeka' za period od 2009. do 2013. godine, a radi utvrđivanja poreznih obaveza, odnosno obračuna i naplate javnih prihoda.

Potvrdila je kako su tokom inspekcijskog nadzora, između ostalog, došli do saznanja o korištenju privatnih vozila u službene svrhe, bez odgovarajućih akata/odluka na temelju kojih bi takav aranžman bio moguć, te o korištenju tzv. 'biznis kartice', odnosno neodgovarajućeg pravdanja troškova službenih putovanja i podizanju gotovine s bankomata, pri čemu ja utvrđeno da je najviše troškova u tom pogledu napravio Amar Arslanagić, ranije optužen u ovom predmetu, a sada nedostupan bh. pravosuđu.

Svjedokinja je u tom kontekstu navela kako nedostaje odgovarajuća poslovna dokumentacija, fakture i sl. , podsjećajući na obaveze koje proistječu iz Zakona o računovodstvu i reviziji, koji propisuje da dokumentacija mora biti vjerodostojna i nedvosmislena kako bi se mogao utvrditi način nastanka određenih troškova.     

U unakrsnom ispitivanju, otvoreno je pitanje o tome da li je bilo moguće da su određeni troškovi nastali povodom službenih putovanja bili izmireni kasnije odbicima iz ličnih dohodaka (plaća).

Svjedok Edin Buljubašić koji se bavi advokaturom, a koji je bio uposlenik 'Bosnalijeka' od 2001. do 2012. godine, najprije kao stručni saradnik za pravne poslove, a potom kao viši stručni saradnik i direktor Pravnog sektora u toj farmaceutskoj kompaniji, kazao je kako je upoznat s postojanjem firme Brštanica koja je pružala ugostiteljske usluge 'Bosnalijeku', negirajući da su mu poznati detalji tog ugovora, kao i aranžmana koji se odnosio na izradnju apartmanskog naselja na Bjelašnici.

Naveo je da je godišnje radio oko 600 ugovora, od čega je većina bila iz domena osnovne djelatnosti 'Bosnalijeka', a u unakrsnom ispitivanju svjedok je kazao da je bio angažiran i na izradi internih pravnih akata, pravnom zastupanju i savjetovanju, te u sporovima iz oblasti radnopravnih odnosa.

Potvrdio je da je kao član Nadzornog odbora pratio realizaciju poslovnih planova te da u tom segmentu nije bilo primjedbi, uključujući i izvještaje koji su sukcesivno dostavljani Skupštini dioničara.

Ostatak Buljubašićevog svjedočenja odnosio se na način evidentiranja dolazaka radnika na posao, podjelu toplih obroka, organiziranje prijevoza, angažiranje firme 'Carpe Diem' i organiziranje tzv. 'coctail partya', uključujući i druženja poput Dana Bosnalijeka, Dana penzionera, promocije lijekova i sl., a na veliki broj pitanja odgovori su bili uopšteni uz opaske - ne znam, ne sjećam se, mislim, koliko mi je poznato...

Optužnica u ovom predmetu, uz Edina Arslanagića, bivšeg generalnog direktora 'Bosnalijeka', tereti Šefika Handžića, Hasana Šepu, Aidu Selvić i Jasmina Šepu za inkriminacije, koje su, prema tužbenim navodima, počinili kao uposlenici firmi 'Bosnalijek' d.d. Sarajevo, Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. novembar.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

FUP - Đugum osuđen na 13, a Mušić na šest i po godina zatvora zbog organiziranog kriminala

Prihvaćeno jamstvo, ukinut pritvor i određene mjere zabrane Blagojeviću i Šinikoviću

Određen pritvor Sejdiću i Bukvi osumnjičenima za neovlašteni promet narkoticima

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta