Bosna i Hercegovina     | 14.11.2018. 19:44 |

U Sarajevu promovisana knjiga o ulozi visokih predstavnika u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. novembra (FENA) - Magistrica politologije Berina Beširović večeras je promovisala knjigu ”Uloga institucije visokog predstavnika u implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

- Ova tema je važna za naredne korake BiH, prema njenom državopravnom razvitku, jer je visoki predstavnik krajnji tumač Dejtona i u njegovom mandatu leži ključ za politički napredak. Sve ovlasti su u njegovim rukama i on ima mogućnost da iz politike isključi one koji narušavaju državnost i suverenitet države - poručila je autorica knjige magistrica politologije i asistentica na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Berina Beširović.

Dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Nedžad Korajlić istakao je da knjiga sublimira stavove o brojnim otvorenim pitanjima bosanskohercegovačke zbilje, te podstiče promišljanja o Dejtonskom mirovnom sporazum i ukazuje na značaj funkcije visokog predstavnika u BiH.

U knjizi su obrađeni mandati  četiri visoka predstavnika u periodu od 1995. do 2006. godine i istaknuti najznačajniji koraci sprovedeni u procesu implementacije.

- Beširović je svojom knjigom koja obrađuje instituciju visokog predstavnika dala značajan doprinos rasvjetljavanju svih njenih aspekata - zaključio je profesor Suad Kurtćehajić, saopćili su organizatori promocije.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Dani vakufa u BiH - Predstavljena knjiga 'Turbeta u BiH 1463-2008'

Promovirana knjiga 'O našoj tradiciji je riječ' Mustafe Sušića

Promocija prijevoda Đulistana i Bustana i izložba rukopisa

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta