Ekonomija     | 15.11.2018. 11:19 |

Softić: Gotovi novac ima izvjesnu budućnost još određeno vrijeme

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 15. novembra (FENA) - Gotovi novac ima izvjesnu budućnost još određeno vrijeme, istaknuto je danas na međunarodnoj konferenciji "Budućnost gotovog novca" koju su organizirali  Centralna banka Bosne u Hercegovine (CBBiH) i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Guverner CBBiH Senad Softić izjavio je da se rasprava o inovacijama u načinu plaćanja odvija u institucijama kao što su Svjetska banka, Međunarodni monetarni fond, te u brojnim centralnim bankama ali da gotovi novac do daljnjeg ostaje u upotrebi.

- Ovom konferencijom smo htjeli da posvetimo pažnju svjetskim trendovima u finansijskom sektoru, a posebno u sistemu plaćanja. Radi se o vrlo izazovnim novinama za koje želimo što bolje da se pripremimo - rekao je Softić.

Šef Misije USAID-a u BiH Peter Duffy naveo je da je u nekim zemljama primjetan veliki pomak ka elektronskom plaćanju u odnosu na gotovinsko, što u BiH još nije slučaj.

Istakao je da je cilj konferencije okupiti što više ljudi kako bi se Bosne i Hercegovina i njen finansijski sektor što bolje pozicionirali po tom pitanju. 

- Politički pozivi za ukidanje Valutnog odbora ne uzimaju u obzir stvarne rizike po stabilnost u BiH - istaknuo je Duffy.

Konferencija se održava povodom 20. godišnjice uvođenja konvertibilne marke (KM) kao zakonskog sredstva plaćanja u Bosni i Hercegovini, a na njoj eminentni domaći i strani stručnjaci razgovaraju o trendovima u korištenju gotovog novca.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

Promet karticama u BiH porastao za 14,85 posto

CBBiH - Godišnji rast realnog BDP-a u četvrtom kvartalu 2023. iznosio 1,7 posto

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom