Ekonomija     | 15.11.2018. 12:20 |

Obilježen Dan metalaca FBiH - Težak položaj radnika u metalskoj industriji

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 15. novembra (FENA) - Ekonomsko-socijalni položaj radnika u metalskoj industriji izuzetno je težak, ali je situacija u toj oblasti bolja u odnosu na prethodni period - kazao je danas predsjednik Sindikata metalaca Federacije Bosne i Hercegovine Bajro Melez tokom svečane sjednice Upravnog odbora tog sindikata povodom Dana metalaca - 15. novembra.

Kao pozitivne primjere, Melez je izdvojio uspon firmi koje se bave namjenskom industrijom te potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora u julu kojim su stvoreni bolji uslovi za rad članova sindikata koji danas broji oko 13.500 radnika.

Ističući da bez stabilnog realnog sektora nema privrede, Melez je iskazao potrebu usvajanja predloženog zakona o uvezivanju radnog staža, zatim izmjene Zakona o zaštiti na radu i Zakona o štrajku te zaključenje Općeg kolektivnog ugovora za FBiH i proširenje na sve poslodavce u FBiH.

Pohvalio je poslovanje firme Igman Konjic koja je prije deset godina imala oko 300 zaposlenih, dok danas upošljava 1.200 radnika koji primaju redovnu plaću i ispunjavaju obaveze.

Predsjednik Sindikata Arcelor Mittal Zenica Zuhdija Kapetanović kazao je da je u 2018. godini u tu firmu uloženo oko 70 miliona KM, čime je zagarantovan rad te željezare u narednih 15 godina, što je dalo veliku nadu radnicima.

Smatra da je metalska industrija uvijek bila pokretač BiH privrede te vjeruje da će budući sazivi vlasti shvatiti  ozbiljnost situacije i pomoći im da uspiju u namjeni da metalska industrija u budućnosti upošljava 230.000 radnika, kao što je to nekad bio slučaj.

Svečana sjednica Upravnog odbora Sindikata metalaca FBiH bila je prilika da se pohvale najbolji u toj branši.

Priznanje Menadžer decenije dobio je direktor firme Igman Konjic Đahid Muratbegović, dok su nagradu Sindikalac godine dobili Admir Bajrić i Miralem Toplaović.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Njemački željeznički operater pogođen štrajkom pristao na 35-satnu radnu sedmicu

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Sindikat BHRT-a - Ako se ne riješi stanje, pokrenut ćemo procedure za zaštitu prava uposlenika

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo