Kultura     | 15.11.2018. 13:25 |

Studenti Pravnog fakulteta Zenica obavljat će praksu i u Tužilaštvu ZDK-a

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 15. novembar (FENA) – Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona (KTZDK) potpisalo je danas Sporazum o saradnji s Pravnim fakultetom Univerziteta u Zenici, po kojem će studenti treće i četvrte godine tog fakulteta dio svoje praktične nastave obavljati i u toj ustanovi.

-Cilj je obučavanje, odnosno upoznavanje studenata sa radom KTZDK - od samo organizacije pa do krajnjeg, finalnog proizvoda ovog tužiteljstva. Prema ovom sporazumu, dva studenta će dvije sedmice po četiri sata dnevno obavljati praksu u Tužilaštvu - kazala je glavna kantonalna tužiteljica ZDK-a Vesna Kaknjo.

Ona je istakla da će ova obuka doprinijeti boljem razumijevanju rada KTZDK, odnosno uopće tužilačkog posla od strane studenata, a sve kako bi se, ako im se dopadne, u budućnosti eventualno i opredjelili za tužiteljski posao.

- Brojne su mogućnosti studentima da praktično, ovdje, vide kako se i šta radi te se na takav način bolje fokusiraju na potrebe nakon diplomiranja - kazao je dekan Pravnog fakulteta u Zenici Enes Bikić.

On je izrazio i zahvalnost što akademska zajednica ima priliku da na ovakav način sarađuje s profesionalnom zajednicom u pravosuđu, a kako bi studenti upotpunili svoje nastavne aktivnosti.

-Koliko god imamo dobru teorijsku podlogu na fakultetu, kroz predavanja i vježbe, smatramo da je važno da imamo i praktičnu obuku - ističe Semir Mujezinović, predsjednik zeničkog ogranka Evropske organizacije studenata prava (ELSA), na čiju je inicijativu rukovodstvo zeničkog fakulteta i pokrenulo proceduru za potpis ovog sporazuma.

On smatra kako će ovakvim prilikama za praksu, po završetku studija biti konkurentniji na tržištu rada. Sličan sporazum, napominje, imaju potpisan i sa Skupštinom ZDK, a blizu su takvog sporazuma i sa Kantonalnim zavodom za pravnu pomoć.  

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Zenici predstavljeno drugo izdanje knjige 'Izmišljeni neprijatelj - Cazinska buna 1950'

Kantonalno tužilaštvo ZDK će danas ili sutra formirati predmet u slučaju 'dr. Ermin Čehić'

U spomen na žrtve Prijedora, Pravni fakultet u Zenici obilježio Dan bijelih traka

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana