Kultura     | 15.11.2018. 14:44 |

ALU Sarajevo-Od sutra izložba u projektu 'In parallel/Initiative Sarajevo-Graz'

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 15. novembra (FENA) - U Galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu od sutra će biti postavljena izložba u okviru projekta 'In Parallel 2018/Inicijativa Sarajevo-Graz', koja sadrži djela sedam umjetnika iz Bosne i Hercegovine i Štajerske iz oblasti likovne umjetnosti, različitih medija, grafike, skulpture, instalacije, fotografije.

Radi se o uzvratnoj izložbi, a bit će izloženi radovi Sandra Drinovca, Julie Fromm, Alexandre Gschiel, Renate Papište, Ervvina Stefanie Posarniga, Darka Šobota i Eve Ursprung. Njihovi radovi ranije ove godine (od 28.9. do 6.10.) bili su izloženi u Galeriji Centrum u Grazu.

Inicijativa Sarajevo-Graz pokrenuta je 2014. godine uz podršku Vlade Štajerske i u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti (ALU) Sarajevo. Razmjena u 2018. fokusirana je na dvije grupne izložbe, Grazu i Sarajevu.  

Projekt su inicirali umjetnici i profesori Ida i Lalo Srkalović, koji su diplome stekli na Akademiji u Sarajevu. Uspješna realizacija Projekta odvijala se u velikoj mjeri putem njihovog 'Atelier ARTi' u Grazu.

Cilj razmjene je ostvariti kulturna poređenja i širiti saznanja o savremenim pozicijama umjetnosti i kulture u državi domaćina te, kroz panel diskusiju Artists Talk, razmijeniti iskustva s lokalnom scenom.

Nosioci projekta su prof. Ida Srkalović i prof. Lalo Srkalović, a kustos izložbe je dugogodišnja suradnica projekta dr. Edith Risse. Saradnici na projektu su doc. mr. Darko Šobot iz Sarajeva i Emil Srkalović iz Graza. 

Za večeras u Galeriji ALU s početkom u 19 sati najavljena je panel diskusija (Artists Talk), a otvaranje izložbe za 16. novembar na istoj lokaciji i u isto vrijeme. Izložba će biti postavljena do 24. novembra.     

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Sarajevu 16. aprila Godišnji regionalni forum za analizu trendova prijetnji i rizika od oružja

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Vijeće ministara BiH sutra o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana