Bosna i Hercegovina     | 16.11.2018. 09:39 |

KBSA: Brnabić zabraniti ulazak u BiH zbog negiranja genocida

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. novembra (FENA) - Negiranje genocidu u Srebrenici i iskrivljavanje sudskih činjenica o najvećem zločinu poslije holokausta u Evropi predstavlja namjerni, organizirani i ciljani napad na istinu i pravdu, državu BiH i žrtve, upozorili su danas iz Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA).

Govoreći o izjavi premijerke Republike Srbije Ane Brnabić da u Srebrenici nije bio genocid, iz KBSA podsjećaju da negiranje tog zločina predstavlja zadnju nemoć još slobodnih zločinaca da dehumaniziraju žrtvu i održe agresivno genocidnu politiku i ideologiju.

Zbog toga su ocijenili da je negiranjem genocida u Bosni i Hercegovini premijerka Brnabić pokazala antievropsku politiku te zemlje, šaljući poruku u svijet da Srbija nije spremna na katarzu, pokajanje i traženje oprosta od žrtve.

Pozvali su sve subjekte istine i pravde da dignu svoj glas protiv negatora genocida, jer smatraju da je upravo to potrebno kako se genocid više nikada i nikome ne bi ponovio.

- Pozivamo bosanskohercegovački politički establišment i međunarodnu zajednicu u BiH da zabrani dolazak Brnabić sve dok ne povuče skandaloznu izjavu i izvine se žrtvama i građanima BiH - zaključeno je u saopćenju Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Premijerka Brnabić, na insistiranje novinara Deutschea Wellea da "prizna da se u Srebrenici desio genocid", poručila da za Srbiju ono što se desilo u Srebrenici nije genocid, napominjući da je odgovorna osoba za taj užasni ratni zločin izručena Hagu te da je Srbija uradila sve što je bilo do nje.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ana Brnabić izabrana za predsjednicu srbijanskog parlamenta

Konstituirajuća sjednica srbijanskog parlamenta opet bez glasanja o Brnabić

Brnabić: Srbijanska oporba pokazala da ne poštuje građane

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo