Kultura     | 16.11.2018. 10:37 |

Premijera predstave 'Hannah i Hanna' u zeničkom BNP-u

FENA Saopćenje

ZENICA, 16. novembra (FENA) - Premijerna izvedba predstave "Hannah i Hanna" u režiji Miroljuba Mijatovića, prema tekstu Johna Retallacka, bit će odigrana u subotu, 17. novembra, na Maloj sceni "Žarko Mijatović" Bosanskog narodnog pozorišta Zenica kao centralna svečanost Noći teatra u Bosni i Hercegovini.

Predstava donosi priču o dvije šesnaestogodišnje djevojke, koje su se spletom okolnosti našle u različitim pozicijama - jedna je izbjeglica, migrantica s Kosova, a druga pripadnica domicilnog stanovništva.

Radnja je smještena u naselju Margate u Velikoj Britaniji, u periodu od jeseni 1999. do proljeća 2000. godine, a reditelj Mijatović je naglasio da predstava ima snažnu priču koja se tiče stanovnika mnogih zemalja širom svijeta i posebno građana Bosne i Hercegovine.

Glumice iz predstave Adna Hasanić (Hannah) i Tamara Miličević-Stilić (Hanna) su svoje prve glumačke kreacije i prve dramske korake ostvarile na Dječijoj, omladinskoj i lutarskoj sceni, a ovom predstavom vraćaju se Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

Koordinatorica Noći teatra za BiH uime Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Merima Handanović izrazila je zadovoljstvo što je centralna svečanost i ove godine upravo u ovom pozorištu upravo sa premijernom izvedbom predstave.

U Noći teatra, kaže Handanović, svi ljubitelji teatarske umjetnosti imat će priliku uživati u cjelodnevnoj i cjelovečernjoj manifestaciji u Zenici, Banjoj Luci, Kaknju, Konjicu, Srebreniku, Travniku, Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Brčkom, Bugojnu i Trebinju, a ovom manifestacijom slavi se pozorište/kazalište/teatar.

U subotu, 17. novembra, u 12 gradova bit će upriličeno 40 programa, među kojima je i 21 predstava od kojih su čak četiri premijerne izvedbe, koncerti, modne revije, radionice za djecu i odrasle, predstavljanje knjiga, obilasci pozorišta, te online teatarske izložbe.

Među ovogodišnjim učesnicima je i osam državnih teatara, četiri gradska/amaterska pozorišta, centri za kulturu, festival, ustanova za predšolski odgoj i obrazovanje, akademija dramskih umjetnosti, gradska biblioteka, kao i razne nevladine organizacije i sektori, saopćeno je iz BNP-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U subotu premijera predstave 'Zbogom, Kalifornijo!' koja je posvećena Mostaru i ljudima

Neverbalna predstava 'O nježnosti' osvježenje za kazališni život Mostara

Obilježavanje 68. godišnjice Dječije scene BNP-a Zenica predstavom za bebe

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana