Bosna i Hercegovina     | 16.11.2018. 10:30 |

Sastanak Pododbora za ekonomska, financijska pitanja i statistiku EU i BiH

FENA Ivana Banovic

MOSTAR, 16. studenoga (FENA) – Makroekonomski pokazatelji bh. gospodarstva za 2018. godinu pokazuju pozitivan trend kretanja tako da je situacija mnogo bolja nego što se to percipira u javnosti, kazala je u petak novinarima pomoćnica ministra financija i trezora BiH Vera Letica na trećem sastanku Pododbora za ekonomska, financijska pitanja i statistiku između Europske unije i BiH koji se u četvrtak i petak održava u Mostaru.

Po njezinim riječima, tijekom jučerašnjeg dana bh. izaslanstvo upoznalo je predstavnike Europske komisije s trendovima, događanjima i podatcima iz oblasti ekonomskih i financijskih pitanja.

- Možemo reći da makroekonomski podatci za 2018. godinu u BiH pokazuju pozitivan trend kretanja što se nastavlja na podatke iz 2017. godine - ustvrdila je Letica, naglasivši protom kako su se na sastanku, među ostalim, razmatrali ekonomski trendovi, makroekonomska stabilnost, monetarna događanja, javne financije, međunarodni programi pomoći, funkcioniranje tržišne ekonomije, kao i suradnja u području statistike.

Posebna pozornost na sastanku posvećena je pripremi dokumenta Program ekonomskih reformi za 2019. godinu, koji svake godine pripremaju i ostale zemlje u procesu pristupanja, jednako kao i zemlje članice.

Riječ je složenom dokumentu koji se priprema po egzaktnoj metodologiji Europske komisije i kao takav zasigurno predstavlja izazov za BiH, ocijenila je Letica.

Istaknula je kako je Europske komisija skrenula pozornost BiH, kao i ranijih godina, na potrebu unapređenja kvalitete tog dokumenta, posebice određenih fiskalnih podataka koji se isporučuju i koji predstavljaju konsolidirane fiskalne podatke i sliku za cijelu zemlju.

Sastankom u ime Europske komisije predsjedava šef odjela u Generalnom direktoratu Europske komisije za ekonomska i financijska pitanja Uwe Stamm, dok bosanskohercegovačko izaslanstvo predvodi pomoćnica ministra financija i trezora BiH Vera Letica.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Ukrajinski gradonačelnici u BiH uče o poslijeratnoj obnovi gradova (VIDEO)

Obilježavanje Svjetskog dana intelektualnog vlasništva u petak u Mostaru

Iz kladionice u Mostaru ukradena kasa s novcem

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta