Najave     | 19.11.2018. 11:23 |

Meron u zvaničnoj posjeti Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj

FENA Saopćenje

SARAJEVO/DEN HAAG, 19. novembra (FENA) - Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS), sudija Theodor Meron, boravit će u zvaničnoj posjeti Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj od 19. do 22. novembra, saopćeno je iz MRMKS-a.

Ova zvanična posjeta će početi u Srbiji, gdje će se Meron 19. i 20. novembra sastati s premijerkom Srbije Anom Brnabić, prvim potpredsjednikom vlade i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i ministarkom pravde Nelom Kuburović.  

Meron će 20. i 21. novembra boraviti u BiH, gdje će se sastati s visokim predstavnikom Valentinom Inzkom, kao i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Osim toga, u sklopu posjete Sarajevu, predsjednik Meron će se, također, sastati s gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom i održati predavanje u sarajevskom Informativnom centru Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Meron će završiti svoju posjetu regionu u Hrvatskoj, gdje će se 21. i 22. novembra sastati s predsjednikom Vlade Hrvatske Andrejom Plenkovićem, kao i potpredsjednicom vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić te ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem.

Ovo je posljednja zvanična posjeta Merona regionu bivše Jugoslavije prije okončanja njegovog mandata predsjednika Mehanizma 18. januara 2019.

Predsjednik Meron prethodno je obavljao funkciju predsjednika MKSJ u četiri mandata i funkciju predsjednika Mehanizma u dva ranija mandata.

Sudija Carmel Agius će preuzeti funkciju predsjednika Mehanizma 19. januara 2019. 

MRMKS osnovan je Rezolucijom 1966 (2010) Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da bi dovršio preostale poslove Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju nakon okončanja njihovih mandata. MRMKS ima dva ogranka, jedan u Aruši, Tanzanija, i jedan u Hagu, Holandija.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Kajganić i predsjednica MRMKS o vladavini prava i procesuiranju predmeta ratnih zločina

Tadić i predstavnici Tužiteljstva pri MRMKS-u o procesuiranju ratnih zločina

Razgovarano o procesuiranju seksualnog nasilja u predmetima ratnih zločina

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo