Bosna i Hercegovina     | 19.11.2018. 15:47 |

Ivić i Čubrilović predloženi za predsjednika NSRS-a

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 19. novembra (FENA) – Klub Poslanika DNS-a predložio je Duška Ivića za predsjednika Narodne skupštine RS-a, a grupa poslanika iste stranke Nedeljka Čubrilovića.

U DNS-u već duže vrijeme vlada raskol, pa je Ivić stranačka opcija bliska Marku Paviću, na čiji prijedlog je nedavno Čubrilović smijenjen s funkcije njegovog zamjenika u DNS-u.

Poslanik DNS Darko Banjac je u obraćanju parlamentu ustvrdio da Ivića "predlažu u skladu s koalicionom sporazumom o raspodjeli vlasti.

Na to je poslanica DNS-a Spomenka Stevanović istakla "da predlaganjem Čubrilovića zastupa mišljenje većine u toj stranci".

Iz PDP-a su se izjasnili da neće podržati izbor Čubrilovića, koji bi trebalo da dobije podršku vladajuće većine okupljene oko SNSD-a.

Protiv izbora Čubrilovića bio je i SDS.

Prethodno je poslanik SDS-a Nebojša Vukanović zatražio danas od predsjednica Skupštine Srbije Maje Gojković i premijerke Ane Brnabić, da saopće podatke o, kako su tvrdili, srbijanski zvaničnici miješanju stranaca u izbore, koji su održani u oktobru u BiH.

Vukanović je to zatražio na današnjoj konstitutivnoj sjednici entitetskog parlamenta, kojoj prisustvuju Gojković i Brnabić.

Uputio je i kritike dojučerašnjem kolegi iz SDS-a Kostadinu Vasiću, koji je prešao u Ujedinjenu Srpsku, kao i poslaniku NDP-a Draganu Čaviću, jer se priklonio vladajućoj koaliciji.

Novoizabrani poslanici su danas položili zakletvu.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana