Bosna i Hercegovina     | 19.11.2018. 16:54 |

Otvorena izložba 'Nakon Velikog rata - Nova Evropa 1918-1923' (VIDEO)

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 19. novembra (FENA) - Na Trgu djece Sarajeva danas je u organizaciji  EU info centra, Evropske mreže za sjećanje i solidarnost (ENRS) i Amabsade Poljske u Bosni i Hercegovini otovrena izložba "Nakon Velikog rata - Nova Evropa 1918-1923".

Izložba na otvorenom  govori o Velikom ratu i njegovim posljedicama. Izložbu producira ENRS u suradnji s historičarima iz više od deset zemalja i premjerno je postavljena u Poljskoj u oktobru 2018.

Izložba sadrži više od  200 arhivskih i mulitimedijalnih materijala uključujući fotografije, mape i filmove zajedno s pojedinačnim pričama ljudi koji su živjeli u to vrijeme. 

Direktor Evropske mreže za sjećanje i solidarnost Rafal Rogulski kazao je da je cilj izložbe da prikaže događaje iz Prvog svjetskog rata i kao i prvih pet godina nakon njegovog završetka i njegovih posljedica.

- Također, želimo Evropljanima prikazati kakva su sjećanja  na taj period kada se gradila nova Evropa. Tu zapravo vidimo najviše razlika među nama jer su ta sjećanja drugačija kod svih. ENRS je međunarodna organizacija koja se bavi različitim pitanjima političke istorije i istorije politike. Mi organizujemo različite događaje, ne samo izložbe već i različite konferencije i simpozije s ciljem da kreiramo diskurs među Evropljanima o zajedničkoj prošlosti - kazao je Rogulski. 

 Kreator izložbe Bartosz Dziewanowski - Stefanczyk kazao je da se "izložba bavi činjenicama i različitim sjećanjima na period između dva rata kada je nastajala nova Evropa".

- Ova  izložba putuje Evropom. Mislim  da ona nije samo zanimljiva za publiku u Sarajevu nego i širom regije. Koncipirana je tako da predstavlja činjenice i različita sjećanja iz različitih dijelova  Evrope. Izložba sadrži jako puno interaktivnih elemenata, karata, muzičkih inserata, filmova itd. Izložba se bavi negativnim stvarima kao što su rat, razaranje, gubici,  ali i pozitivnim stvarima kao što su napredak, modernizacija, arhitektura, umjetnost, prava žena. Također, izložba je važna jer pokazuje na koji način se vrlo lako demokratije mogu pretvoriti u autokratske ili čak totalitarene režime - kazao je Dziewanowski. 

Izložba na otvorenom "Nakon Velikog rata - Nova Evropa 1918-1923" u Sarajevu će biti postavljena do 18. decembra.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2329

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1xiwXVo8kc98sQrQaBCrJMeXoRUaAnYP7?usp=sharing

 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom