Bosna i Hercegovina     | 20.11.2018. 10:34 |

OESS-ova obuka za direktore škola u HNK

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 20. novembra (FENA) - Misija OESS-a u Bosni i Hercegovini, u saradnji s Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, organizirala je u Mostaru obuku prema Modelu za stručno usavršavanje direktora predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova.

Po riječima Slađane Ćurak iz Misije OESS-a u BiH, ovo je treća u nizu obuka, a prve dvije bile su vezane za upravljanje ljudskim resursima i osiguranje kvalitete rada škola.

- Prije tri godine, zajedno s Ministarstvom obrazovanja, napravili smo standarde rada ravnatelja i Model koji prati obuku da bi se ispunili ti standardi - kazala je Ćurak.

Dodala je kako je tema obuke "Nastava i učenje" te da će na tu temu biti održane dvije dvodnevne obuke u kojima će sudjelovati oko stotinu direktora.

- Cilj nam je da se vratimo na onu temu koja je primarna za školu, a to je nastava i učenje, kako djeca uče, zašto uče i šta uče, tako da na današnjoj obuci imamo stručnjake iz Beograda, koji se bave temom aktivnog učenja i koji će predstaviti tu temu i čitav taj koncept direktorima škola - naglasila je Ćurak.

Podcrtala je kako je cilj čitavog projekta da se povećaju znanja, vještine i sposobnosti direktora, da obuke koje oni imaju ne budu "ad hoc" nego da budu u okviru nekog sistema koji ima svoj početak te da trenutno, zajedno s Ministarstvom, rade i sistem njihove samoevaluacije.

Ravnatelj Osnovne škole "Suljo Čilić" iz Jablanice Edin Idrizović kazao je kako su se direktori osnovnih škola aktivno uključili u izradu Modela za stručno usavršavanje direktora te da je ovo jedna od obuka koja će im uvelike pomoći u budućem radu.

Svrha predstavljenog Modela, ističu organizatori, je unaprijediti kvalitetu obrazovanja i pružiti pomoć školama u promoviranju tolerancije i međusobnog razumijevanja, a ovaj model predstavlja korak dalje u sistemskom unapređenju znanja i vještina direktora škola.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

OESS: Okončati nekažnjivost nasilja nad novinarima u Srbiji

Hrvatska: Gotovo 38.000 zaposlenih u obrazovanju nezadovoljno koeficijentima

Stano: Izvješće međunarodnih promatrača potvrđuje zabrinutost o izborima u Srbiji

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!