Bosna i Hercegovina     | 20.11.2018. 14:38 |

Delegacija Saveza općina i gradova FBiH na sastanku Kongresa lokalnih vlasti VE

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. novembra (FENA) - Delegacija Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine prisustvovala je današnjem sastanku Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope u Sarajevu. 

Delegaciju Vijeća Evrope činila su dva izvjestioca za lokalnu i regionalnu demokratiju - Leila Hunziker i Karla Dejonghe, te član grupe nezavisnih eksperata Jens Woelk, saopćeno je iz Saveza općina i gradova FBiH.

Uime Saveza općina i gradova FBiH sastanku su prisustvovali predsjedavajući Skupštine Faris Hasanbegović, predsjednik Predsjedništva Skupštine Hamdo Ejubović, zamjenik predsjednika Predsjedništva Skupštine Ivan Vukadin, direktorica Vesna Travljanin, predsjednica Komisije za međunarodne veze, saradnju i evropske integracije Mirela Bubalo i savjetnik općinskog načelnika Općine Centar Dževad Bećirević.

Monitorning misija Delegacije Vijeća Evrope fokusirala se na procjenu stanja lokalne demokratije u BiH.

- Ustavne garancije koje regulišu odnose između različitih nivoa vlasti nisu uspostavljene. Pozitivan primjer je Ustav Kantona Sarajevo, s obzirom na to da je Skupština KS 2017. godine usvojila amandmane na Ustav KS kojima su jasno razgraničene nadležnosti kantona, Grada Sarajeva i jedinica lokalne samouprave. I dalje je prisutno nepostojanje reforme decentralizacije BiH i u FBiH ismatram da Savez do danas nije u dovoljnoj mjeri uključen u reformske procese, a što je bila preporuka Kongresa iz 2014. godine – rekla je Vesna Travljanin.

Direktorica Saveza naglasila je i stalni problem prijenosa obaveza i nadležnosti na jedinice lokalne samouprave, a koje ne prati prijenos finansijskih sredstava za izvršavanje obaveza. Kada je riječ o međuopćinskoj saradnji, istakla je da postoje veliki pomaci.

Predsjedavajući Skupštine Saveza Faris Hasanbegović istakao je problem prijenosa nadležnosti na niže nivoe vlasti, kao i prijenosa novčanih sredstava koje bi se trebale osigurati za lokalni nivo.

Učesnici sastanka su istog stava da se jedinicama lokalne samouprave trebaju dati veće ovlasti.

-Ustavom BiH nije ni spomenuta, a kamoli definisana lokalna samouprava. Zajedničkog smo stava da nas viši nivoi vlasti obavezuju na izvršenje problema koje prepuste jedinicama lokalne samouprave, ali bez finansijske podrške – kazao je zamjenik predsjednika Predsjedništva Skupštine Saveza Ivan Vukadin.

Predsjednik Predsjedništva Skupštine Saveza Hamdo Ejubović također je istakao da je lokalna zajednica u podređenom položaju u odnosu na druge nivoe vlasti, te da novčanih sredstava nikad dosta kada je u pitanju lokalna samouprava.

Savjetnik općinskog načelnika Općine Centar Dževad Bećirević pohvalio je rad Saveza općina i gradova FBiH, te je istakao kako je potrebno ministarstvo lokalne samouprave koje bi zastupalo interese svih na nivou lokalne zajednice.

Na kraju sastanka zaključeno je da jedinicama lokalne samouprave treba dati veće ovlasti, te da se trebaju osigurati veća finansijska sredstva za provedbu njihovih obaveza.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Bidenova administracija najavila veto na prijedlog zakona koji bi podržali republikanci

Hunter Biden svjedočit će pred Kongresom u decembru

Na Međunarodnom kongresu o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima više od 150 učesnika

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!