Bosna i Hercegovina     | 21.11.2018. 13:48 |

Društvo novinara BiH pristupilo 'Platformi za mir'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. novembra (FENA) - Generalni sekretar Društva novinara Bosne i Hercegovine Fedžad Forto potpisao je danas “Platformu za mir”, jedan od najvažnijih dokumenata u formi deklaracije proizašao iz projekta PRO-Budućnost.

- Društvo novinara BiH je izrazilo puno opredjeljenje pristupanju "Platformi za mir". Ciljevi društva komplementarni su ciljevima 'platforme'. Nadam se da će ovo omogućiti intenzivniju saradnju Društva novinara BiH i nositelja 'platforme' - kazao je Forto.

Direktoricu projekta “PRO-Budućnost” Majdu Behrem-Stojanov, Forto je informirao o radu Društva s akcentom na projekte i aktivnosti usmjerene protiv govora mržnje u medijima. Društvo novinara BiH djeluje 73 godine i okuplja više stotina novinara iz svih dijelova BiH.

“Platforma za mir” rezultat je intenzivnog i dugotrajnog rada USAID-ovog mirovnog projekta PRO-Budućnost koji provodi CRS u više od 70 lokalnih zajednica u BiH i kreiran je u formi deklaracije iz koje proizlaze konkretne aktivnosti.

U procesu kreiranja Platforme učestvovali su gradonačelnici, načelnici, vjerski službenici, žrtve rata, predstavnici nevladinog sektora (NVO), mladi, radnici u obrazovanju, kulturi i sportu, te ostali predstavnici relevantnih društvenih sfera.

Taj strateški dokument šalje jasnu i snažnu poruku da narodi i građani u BiH žele dugoročan i stabilan mir, kako bi mogli izgraditi bolje društvo te da se rat, ratna stradanja i sukobi nikome i nikada više na ovim prostorima neće dogoditi, saopćeno je iz CRS/PRO-Budućnost.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U petak zajednički koncert mladih iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva i Niša - 'Muzika spaja'

Izložba portreta žrtava rata 'Lično' autora Velije Hasanbegovića

Arnes Grbešić i Selma Melez dobitnici nagrade za najbolju novinarsku priču o procesu pristupanja BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo