Bosna i Hercegovina     | 22.11.2018. 15:13 |

Vijeće ministara BiH - Unapređivanje borbe protiv kriminala i terorizma

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. novembra (FENA) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je danas na sjednici Prijedlog osnova za zaključivanje Sporazuma o saradnji Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnje sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država o saradnji u vezi sa upotrebom putničkih informacija.

Tim sporazumom će se unaprijediti saradnja na području borbe protiv transnacionalnog kriminala, transnacionalnih kriminalnih mreža i aktivnosti, međunarodnog terorizma i potencijalnih prijetnji po državnu sigurnost. Sporazumom je predviđena i tehnička pomoć u uspostavi API (Advance Passenger Information) sistema koji omogućava tijelima nadležnim za vršenje graničnih provjera dobijanje podataka o putnicima prije njihovog dolaska na međunarodne aerodrome kako bi se poslovi graničnih službenika vršili kvalitetnije i efikasnije, a uz najminimalnije zadržavanje putnika.

Ministarstvo sigurnosti BiH će Prijedlog osnova  za zaključivanje Sporazuma dostaviti Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, uz prijedlog da se za potpisnika odredi ministar sigurnosti BiH.

PONAVLJANJE UVOZNIH KVOTA ZA NABAVKU REPROMATERIJALA

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o ponavljanju količina tarifnih kvota u 2018. godini koje se odnose na uvoz sirovog šećera od šećerne trske za rafiniranje.

Vijeće ministara je, u skladu sa Zakonom o carinskoj tarifi, izašlo ususret zahtjevima domaćeg proizvođača jer su količine tarifnih kvota za ove repromaterijale, koji se ne mogu nabaviti po prihvatljivim cijenama na domaćem tržištu, prema podacima UIOBiH-a sredinom septembra 2018. godine iskorištene više od 50%. Sva nabavljena roba u okviru uvoznih kvota podliježe strogom carinskom nadzoru krajnje upotrebe.

 

USVOJEN DOKUMENT ZA DISKUSIJU ZA SASTANAK PODODBORA IZMEĐU EU I BiH

Vijeće ministara BiH razmotrilo je i usvojilo Informaciju o održavanju trećeg sastanka Pododbora za transport, energiju, životnu sredinu i regionalni razvoj između EU i BiH, koji će biti održan 13. 12. 2018. godine Briselu. U vezi s tim usvojen je  Dokument za diskusiju i data saglasnost na prijedlog sastava Delegacije BiH. Direkcija za evropske integracije zadužena je da u saradnji sa nadležnim institucijama u BiH provede sve preostale pripremne radnje za održavanje trećeg sastanka Pododbora za transport, energiju, životnu sredinu i regionalni razvoj između EU i BiH.

PLAN AKTIVNOSTI ZA IZRADU PROGRAMA EKONOMSKIH REFORMI BiH

Vijeće ministara BiH usvojilo je Plan aktivnosti Programa ekonomskih reformi BiH za 2019 – 2021. godinu (ERP).

Program ekonomskih reformi je poboljšana verzija Ekonomskog i fiskalnog programa (EFP) koji su podnosile zemlje potencijalni kandidati za članstvo u EU. Pred BiH se nalazi zadatak izrade Programa ekonomskih reformi za period 2019 – 2021 godina, koji sadrži srednjoročni makroekonomski okvir i okvir fiskalne politike, uključujući i fiskalne mjere, te sveobuhvatan program strukturnih reformi u cilju poboljšanja rasta i konkurentnosti zemlje. ERP treba biti dostavljen Evropskoj komisiji do kraja januara 2019. godine.

Direkcija za ekonomsko planiranje zadužena je da kao koordinator za Program ekonomskih reformi BiH za 2019 - 2021. godinu na nivou BiH u saradnji sa entitetskim koordinatorima provede Plan aktivnosti i pripremi dokument.

 USVOJEN SREDNJOROČNI PROGRAM RADA VMBiH 2019-2021.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Srednjoročni program rada Vijeća ministara Bosne i Hercegovine 2019-2021., uz korekciju u dijelu koji se odnosi na provođenje mjera u sektoru pravde.

Srednjoročni program rada Vijeća ministara Bosne i Hercegovine 2019-2021. obuhvata pregled srednjoročnih ciljeva sa pokazateljima praćenja čijom će realizacijom 56 institucija, koje za svoj rad odgovaraju Vijeću ministara BiH, doprinijeti ostvarenju općih i strateških ciljeva koji su identificirani u dokumentu „Strateški okvir za BiH“. Dokument je sačinjen na osnovu ulaznih podataka koje su dostavile nadležne institucije, a za koje su u Aneksu 1- Akcioni plan Srednjoročnog programa rada Vijeća ministara BiH, iskazani programi, pokazatelji praćenja po godinama, te procjena ukupnih troškova razvrstana po izvorima finansiranja za naredni trogodišnji period. Aneks 2 daje pregled zakona i drugih propisa i razvojno-investicijskih projekata, dok je Aneksom 3 dat prikaz ukupnih potrebnih finansijskih sredstava i izvora finansiranja za realizaciju planiranih srednjoročnih ciljeva.

Opći principi razvoja povezani su sa strategijom Evropa 2020 i strategijom Jugoistočna Evropa 2020 kroz principe razvoja: integriran, pametan, održiv, inkluzivni rast i princip upravljanja u funkciji rasta. Strateški ciljevi razvoja su makroekonomska stabilnost, razvoj konkurentnog ekonomskog okruženja, razvoj ljudskih resursa, povećanje industrijske konkurentnosti, unapređenje kulture i kreativnih sektora, ravnomjeran regionalni razvoj, poboljšanje upravljanja okolišem, brži razvoj poljoprivrede i ruralni razvoj, razvoj energetskih potencijala s akcentom na obnovljive izvore i energetsku efikasnost, povećanje mogućnosti zapošljavanja, promocija inkluzivnosti u obrazovanju, smanjenje siromaštva, unapređenje zdravstvene zaštite i ubrzanje procesa tranzicije, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije