Kultura     | 23.11.2018. 11:30 |

Festival 'Čitalačka zima 2018' u Sarajevu od 27. novembra do 4. decembra

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. novembra (FENA) - Festival "Čitalačka zima 2018" bit će održan od 27. novembra do 4. decembra na nekoliko lokacija u Sarajevu, nudeći posjetiteljima raznovrstan program - književna druženja, lutkarske predstave te mnogobrojne interaktivne i edukativne radionice. 

- Naš fokus i glavni cilj festivala je promocija kulture čitanja kao jedne od osnovnih kulturnih tehnika, a sada možemo kazati da festival postaje tradicionalan i svake godine privlači sve više ljubitelja knjige i umjetnosti. Stoga i ove godine pozivamo svu djecu da nam se pridruže i uživaju u sedmodnevnoj festivalskoj atmosferi kako bi kroz svijet književnosti, umjetnosti i historije spoznali pozitivne i univerzalne vrijednosti - kazala je koordinatorica za informacije i biblioteku Goethe-Instituta u BiH Amira Zvizdić.

Svečano otvorenje festivala bit će upriličeno u Zemaljskom muzeju BiH, kada je planirana i posjeta biblioteci muzeja, kao prvoj naučnoj biblioteci na području Bosne i Hercegovine.

Tokom ostalih sedam dana festivala, djeca će kroz različite oblike i formate upoznati svijet stripa i bajki.

Kroz interaktivne edukativne radionice djeca će ući u svijet online medija, simbola, putujućih izložbi, ginjol lutaka, ali će imati priliku i da učestvuju u izradi optičkih igračaka, spomenik od gline i sl.

Festival je namijenjen djeci od četiri do 14 godina, a pojedine radionice namijenjene su i djeci s Downovim sindromom te djeci sa invaliditetom.

Projekt se realizara pod pokroviteljstvom Goethe-Instituta u Bosni i Hercegovini u saradnji s mrežom za književnost TRADUKI, JU Bibliotekom Sarajeva, Zemaljskim muzejom BiH, Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i Naučno arheološkim društvom.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Svjetska premijera filma 'Hako' reditelja Josipa Pejakovića na međunarodnom festivalu u Beogradu

Radovi na mostarskom Hiltonu u punom jeku, otvaranje početkom 2025. (VIDEO)

Grude: Uskoro se otvara najmodernija tvornica kartonske ambalaže u regiji, počela testna proizvodnja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo