Bosna i Hercegovina     | 23.11.2018. 13:06 |

Sa sjednice Vlade FBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. novembra (FENA) - Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, donijela Odluku koja utvrđuje uspostavu, način financiranja i održavanja Jamstvenog fonda, način obračuna i naplate provizije i premije rizika za jamstva koja izdaje Federacija BiH, dinamika punjenja Fonda, kao i druga pitanja u skladu sa Zakonom o dugu, zaduživanju i jamstvima u FBiH.

Fond podrazumijeva sredstva Vlade FBiH za plaćanje obveza po aktiviranim jamstvima FBiH na ime zaduženja na koje se njezino jamstvo odnosi.

Sredstva Fonda po osnovu provizija i premija uplaćuju se na podračun u okviru Jedinstvenog računa Riznice FBiH i mogu biti akumulirana prihodima od investiranja na otvorenom tržištu i od naplaćenih potraživanja po osnovi aktiviranih jamstava, uključujući i zatezne kamate, te ostalim uplatama.

Iz sredstava Fonda isplaćuju se isključivo obveze po aktiviranim jamstvima i ne mogu biti korištena u druge svrhe.

Minimalni iznos sredstava u Fondu je deset posto iznosa garantiranog, a neotplaćenog duga. Izuzetno, s ciljem ispunjenja zahtjeva minimalnog iznosa sredstava, do kraja 2026. godine, minimalni postotak pokrivenosti garantiranog, a neotplaćenog duga, iznosit će do vrijednosti utvrđene Zakonom o izvršenju proračuna.

U obrazloženju Odluke je istaknuto da je ona donesena s ciljem smanjenja rizika po Proračun FBiH u slučaju aktiviranja izdatog jamstva.

O UTICAJU ISTRAŽIVANJA NAFTE I PLINA NA OKOLIŠ
Vlada FBiH donijela je danas Odluku o odobravanju raspodjele dijela novčanih sredstava ostvarenih prodajom preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH, a s ciljem finansiranja izrade Studije „Strateška procjene uticaja na okoliš programa regionalnih geoloških istraživanja nafte, kondenzata i prirodnog plina na prostoru FBiH“ i rada stručne komisije za recenziju ove studije, u ukupnom iznosu od 300.000 KM.

Kako je obrazloženo, zbog povoljnih rezultata ranijih, kao i preporuka za daljnja istraživanja perspektivnih područja, potrebno je izraditi studiju koja bi definirala obaveze koncesionara o poduzimanju mjera zaštite, saniranja i rehabilitacije istražnih prostora i eksploatacionih polja, a u skladu s propisima u FBiH kojima se reguliraju pitanja istraživanja nafte i zaštite okoliša.

POZITIVNO MIŠLJENJE O PROVOĐENJU PREPORUKA VIJEĆA EVROPE
Vlada Federacije BiH je, na prijedlog četiri federalna ministarstva, utvrdila pozitivno mišljenje o informaciji o provođenju zaključnih preporuka Komiteta Vijeća Evrope po osnovu Drugog izvještaja o provođenju mjera i načela utvrđenih Evropskom poveljom o regionalnim ili manjinskim jezicima, koju je dostavilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Federalno ministarstvo pravde, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i Federalno ministarstvo prometa i komunikacija nemaju primjedbi na dostavljeni tekst informacije.

Iskazujući, također, saglasnost sa ovim dokumentom, Federalno ministarstvo kulture i sporta ističe da će, cijeneći značaj primjene mjera i načela utvrđenih Evropskom poveljom o regionalnim ili manjinskim jezicima, u okviru svojih nadležnosti, nastaviti i dalje sufinansirati kulturne sadržaje i aktivnosti u vezi s manjinskim jezicima.

DEVETOMJESEČNO KONSOLIDIRANO IZVJEŠĆE
Za razdoblje siječanj - rujan 2018. godine sve razine vlasti Federacije BiH ostvarile su pozitivan financijski rezultat od 480,1 milijuna KM, navedeno je u konsolidiranom izvješću o izvršenju proračuna Federacije BiH, kantona, općina i financijskih planova vanproračunskih fondova, što ga je danas razmatrala Vlada FBiH. Izvješće je urađeno na temelju financijskih izvješća o izvršenju proračuna FBiH, kantona i općina Federacije BiH, te financijskih planova vanproračunskih fondova u FBiH (po deset kantonalnih službi za zapošljavanje i kantonalnih zavoda zdravstvenog osiguranja, tri kantonalne direkcije za ceste, Fond MIO, Federalni zavod za zapošljavanje i Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH).

Posmatrano po razinama vlasti, ukupan rezultat Proračuna FBiH iznosi 29,3 milijuna KM, kantona 228,2 milijuna KM, općina 106,3 milijuna KM i sektora socijalne zaštite (vanproračunski fondovi) 116,2 milijuna KM.

Ukupni prihodi za prvih devet ovogodišnjih mjeseci iznose 6.340,7 milijuna KM, što je za 284,9 milijuna KM ili za 4,7 posto više u odnosu na isto razdoblje 2017. godine, dok je ostvarenje u odnosu na plan 68,6 posto.

Konsolidirani kapitalni transferi iznose 64,1 milijuna KM i u odnosu na razdoblje siječanj - rujan 2017. godine njihovo ostvarenje je manje za 0,7 posto. Kapitalni transferi drugim razinama vlasti iznose 13,8 milijuna KM, transferi pojedincima 3,3 milijuna KM, neprofitnim organizacijama 23 milijuna KM i javnim poduzećima 21,5 milijuna KM.

O KONTROLAMA NAMJENSKOG UTROŠKA SREDSTAVA
Vlada Federacije BiH prihvatila je informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i usvojila izvještaj Komisije za kontrolu namjenskog utroška sredstava prikupljenih po osnovu takse za izmirenje duga Ruskoj Federaciji za isporuku prirodnog gasa u periodu 1992.-1995. godina, planiranih u Budžetu Federacije BiH za 2017. godinu.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je zaduženo da nastavi kontrolu namjenskog utroška sredstava prikupljenih po osnovu takse za izmirenje duga Ruskoj Federaciji za isporuku prirodnog gasa u ovom periodu.

Vlada FBiH je, također, prihvatila informaciju ovog federalnog ministarstva i usvojila izvještaj Komisije o izvršenoj kontroli namjenskog utroška sredstava od strane privrednog društva Operator - Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo, prikupljenih po osnovu takse za uspostavu rezervi naftnih derivata za 2017. godinu.

Ovo privredno društvo je zaduženo da prikupljena sredstva po osnovu takse za uspostavu rezervi naftnih derivata za 2017. godinu, ostvarena iznad planiranih 9.000.000 KM, rasporedi u skladu sa Odlukom o načinu namjenskog utroška sredstava ostvarenih po osnovu takse za uspostavu rezervi naftnih derivata za period 2014.-2018. godina.

Također je zaduženo da, nakon toga, Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije dostavi izvještaj o stanju neutrošenih sredstava ostvarenih po osnovu takse.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je obavezano da ovaj izvještaj dostavi Vladi FBiH na razmatranje i usvajanje.

ZAKLJUČCI O AGROKOMERCU
Vlada FBiH se upoznala sa informacijom Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o poduzetim mjerama i radnjama po urgenciji Nadzornog odbora Agrokomerc d.d. Velika Kladuša broj od 6.11.2018. godine.

Nadzorni odbor i Upravu ovog privrednog društva Vlada je zadužila da se hitno obrate nadležnom sudu za obustavu izvršenja u izvršnoj stvari do okončanja parničnog i drugih sudskih postupaka. Također su zaduženi da, u saradnji sa Federalnim pravobranilaštvom, preduzmu sve mjere i aktivnosti u ovom kao i u svim drugim postupcima pred sudovima i drugim organima u cilju zaštite imovine i imovinskih interesa ovog privrednog društva.

IZMJENA POTICAJA ZA VETERINARSTVO
Vlada FBiH je izmijenila i dopunila Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele poticaja za veterinarstvo utvrđenog Budžetom FBiH za 2018. godinu Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Ovo je učinjeno jer je na  području  FBiH  došlo  je  do  pogoršanja epidemiološke situacije zbog povećanja braj životinja pozitivnih na brucelozu.

U skladu s Pravilnikom o postupku isplate naknade štete za neškodljivo uklonjene seropozitivne životinje, predviđeno je finansiranje naknade štete vlasnicima u iznosu od 50 posto procijenjene vrijednosti životinje.

Imajući u vidu da sredstva za naknadu štete nisu dostatna, neophodno je bilo izmijeniti Program tako što su sredstva predviđena za finansiranje dijagnostičkih ispitivanja umanjen za iznos od 100.000  KM i preusmjerena na naknadu šteta.

Također, zbog povećanog broja pozitivnih slučajeva bruceloze ljudi i životinja neophodno je izraditi i implementirati poseban program utvrđivanja uzroka pojave i širenja bruceloze životinja kojim će biti detaljno epidemiološki ispitiani i utvrđeni uzroci širenja bolesti, urađena dodatna laboratorijska ispitivanja da s ciljem utvrđivanja da li je posrijedi seropozitivnost uzrokovanja vakcinacijom malih preživara ili infektivnim soj uzročnika. Treba i predložiti konkretne mjere i aktivnosti za sprječavanje daljnjeg širenja, te dodatno educirati vlasnike životinja.

OMOGUĆITI DUGOROČNU ODRŽIVOST E-GRUNTA
Federalna vlada je prihvatila informaciju Federalnog ministarstva pravde o potrebi dugoročne održivost implementiranog zemljišnoknjižnog informacionog sistema i softvera E-grunt.

Vlada će, zaključeno je danas, donijeti Odluku o održavanju zemljišnoknjižnog softvera E-grunt.

Federalno ministarstvo finansija i Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove zaduženi su da u Budžetu FBiH za 2019. godinu osiguraju sredstva potrebna za realizaciju ove Odluke u iznosu od 200.000 KM.

Federalno ministarstvo pravde dužno je da pripremi izmjene i dopune Pravilnika o elektronskom načinu vođenja zemljišnih knjiga.

OSTALE ODLUKE I ZAKLJUČCI
Vlada FBiH je donijela odluke o davanju saglasnosti za ustupanje kasarne Kaonik Kazneno-popravnom zavodu poluotvorenog tipa Busovača, te o o davanju na korištenje poslovnih prostora: Savezu antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u BiH - SABNOR-u BiH u Sarajevu i Klubu ratnih vojnih invalida - paraplegičara Unsko-sanskog kantona u Bihaću.

Federalna vlada dala je preporuku za prijem u državljanstvo BiH Ovguna Ahmeta Ercana, rođenog u Republici Turskoj, doktora nauka i univerzitetskog profesora.

Vlada Federacije BiH prihvatila je mišljenja šest federalnih ministarstava i Gender centra Federacije BiH o Trećem periodičnom izvještaju Bosne i Hercegovine o izvršenju Međunarodnog pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, te će ih dostaviti Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Vlada je prihvatila informaciju Federalnog ministarstva rada i socijalne politike u vezi s realizacijom zaključka od 12.4.2018. godine koji se odnosi na utrošak sredstava dodjeljenih korisnicima iz dijela prihoda ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću.

Prihvaćena je informacija o realizaciji zaključaka Vlade Federacije BiH za period januar - septembar 2018., te su zadužena sva federalna ministarstva, uprave, upravne organizacije i druge federalne institucije da eventualne primjedbe i dopune dostave Generalnom sekretarijatu Vlade FBiH.

Vlada je, za subvencioniranje redovite zrakoplovnih linija, iz sredstava namijenjenih unaprjeđenju avio prometa Federacije BiH, za JP Međunarodni aerodrom Tuzla i JP Međunarodna Zračna luka - Aerodrom Mostar, odobrila po 500.000 KM.

KADROVSKA RJEŠENJA
Za učešće u radu i odlučivanju skupština privrednih društava, Vlada FBiH danas je opunomoćila Dijanu Bukovac (Feroelektro d.d. Sarajevo), Fahrudina Smailagića (Unis Ginex d.d. Goražde) i Halka Balavca (Energopetrol d.d. Sarajevo).

Za članicu Koordinacionog tijela, kao stalnog tijela Vlade FBiH za praćenje, usmjeravanje i izvještavanje o realizaciji aktivnosti Strategije za unapređenje prava i položaja osoba sa invaliditetom u FBiH, danas je imenovana Silvija Kovačević Stefanjuk.

Nadzornom odboru JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, Vlada je dala saglasnost za razrješenje, Ivice Pavkovića dužnosti člana Uprave - izvršnog direktora za opskrbu električnom energijom, prije isteka mandata, zbog podnesene ostavke.

Sjednica Vlade FBiH je završena u 10.50 sati, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo