Bosna i Hercegovina     | 23.11.2018. 13:02 |

Vijećnica u Brčkom u nedjelju u narandžastoj svjetlosti

FENA Saopćenje

BRČKO, 23. novembra (FENA) - Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama te u sklopu kampanje „16 dana aktivizma", u noći 25. na 26. decembar Vijećnica u Brčkom bit će osvijetljena narandžastom reflektirajućom svjetlošću.

Odlukom Ujedinjenih naroda 25. dan u mjesecu novembru odabran je kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u znak sjećanja na tri sestre Maribal, protivnice diktature u Dominikanskoj Republici, koje je režim pobio na ovaj dan 1960. godine.

S ciljem podizanja svijesti u vezi s ovim problemom, u svijetu se organizuje kampanja – „16 dana aktivizma“. Kampanja počinje 25. novembra i traje do Međunarodnog dana ljudskih prava (10. decembar). Na ovaj se način želi naglasiti da uklanjanje svakog oblika nasilja nad ženama predstavlja osnovno pitanje zaštite ljudskih prava.

Zvanična boja kampanje je narandžasta i milioni ljudi širom svijeta ujedinjuju se pod narandžastom zastavom, koja simbolizira svjetliju budućnost svijeta u kojem nema nasilja nad ženama i djevojčicama.

U znak promjena, narandžasto svjetlo osvijetlit će čuvene znamenitosti, a vlade, slavne osobe, mediji, organizacije civilnog društva i Ujedinjeni narodi učestvuju u nizu organizovanih aktivnosti.

Spomenutom aktivnošću, u kampanju se uključio i Kabinet gradonačelnika Brčko distrikta BiH, u saradnji s Policijom Brčko distrikta BiH i ICITAP-om, saopćeno je iz Vlade Brčko distrikta.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Uskrsna čestitka gradonačelnika Brčkog

Milić i Nišić razgovarali sa učesnicima Sajma zapošljavanja u Brčkom

U Brčkom održano savjetovanje voćara majevičke regije

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom