Ekonomija     | 23.11.2018. 14:46 |

Uspješna saradnja EPBiH i Općine Visoko na projektu 'CoolHeating'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. novembra (FENA) - Načelnica Općine Visoko Amra Babić i predstavnik  JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo Mustafa Musić, u prisustvu Tarika Begića, pomoćnika federalnog ministra energije, rudarstva i industrije, potpisali su danas Memorandum o razumijevanju za promociju sistema grijanja i hlađenja 4. generacije.

Potpisivanje Memoranduma održano je u sklopu završnog sastanka timova Općine Visoko i JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo, konzorcijalnih partnera na projektu "CoolHeating", koji se realizuje kao dio Programa Evropske Komisije "Horizon 2020", saopćeno je iz Elektroprivrede BiH. 

Projekt "CoolHeating" pokrenut je s ciljem pružanja podrške implementaciji modularnih sistema grijanja i hlađenja na bazi obnovljivih izvora energije u zajednicama jugoistočne Evrope.

Timovi JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo i Općine Visoko u okviru projekta su provodili aktivnosti ispitivanja resursa i potencijalnih opcija, kao i jačanja kapaciteta u pripremi finansijskih i biznis rješenja, te motivisanja zajednice i građana za prihvatanje sistema daljinskog grijanja na bazi obnovljivih izvora energije.

Za Općinu Visoko koncipirano je modularno rješenje daljinskog grijanja sa toplinskim pumpama, solarnim termalnim kolektorima i sezonskim spremnikom topline, sa postojećim gasnim postrojenjima kao rezervom i za pokrivanje vršnih opterećenja.  

Implementacija kompletnog projekta i puštanje u pogon očekuje se u narednih pet godina, uz godišnju proizvodnja od 20 GWh toplotne energije na bazi obnovljivih izvora energije. 

Energija proizvedena iz obnovljivih izvora bit će korištena za snabdijevanje užeg gradskog stambenog područja i javnih ustanova (škola, sportske dvorane i medicinskog centra), dok je plan da se industrijska zona i dio gradskog područja koji se nastavlja na industrijsku zonu snabdijevaju toplinskom energijom na bazi daljinskog grijanja iz kogenerativnih termoblokova TE „Kakanj“.

Projekt će biti prezentiran predstavnicima Evropske komisije na završnom sastanku konzorcija u Briselu 27. i 28. novembra.

JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo ostaje privržena promociji i podršci uvođenju obnovljivih izvora energije u sisteme daljinskog grijanja i hlađenja, što je dugoročna strategija u sektoru toplinarstva/daljinskog grijanja kao jednog od portfolia kompanije.                             

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Husić: Vlada FBiH će uputiti nalog Elektroprivredi BiH da pristupi realizaciji Sporazuma (VIDEO)

Norveška tehnologija uvodi zamjenu za ugalj u Bosni i Hercegovini

EPBiH pokrenula aplikaciju za kupce električne energije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'