Bosna i Hercegovina     | 23.11.2018. 14:44 |

Višković završio stranačke konsultacije

FENA Dušica Stanojević

BANJALUKA, 23. novembra (FENA) - Mandatar za sastav nove Vlade Republike Srpske Radovan Višković završio je danas konsultacije s političkim subjektima nakon čega je izrazio uvjerenje da će izvršna vlast biti formirana u prvoj polovini decembra. 

Višković je naglasio da će prioriteti u radu Vlade ostati institucionalna stabilnost i ekonomski razvoj, uz insistiranje na principima stručnosti i odgovornosti.

On je delegaciju SDS-a, koju je predvodio predsjednik te stranke Vukota Govedarica, upoznao sa osnovnim programskim principima na kojima će funkcionisati rad Vlade.

Višković je održao konsultacije i sa poslanikom koalicije "Zajedno za BiH" u Narodnoj skupštini RS Edinom Ramićem, nakon čega je poručeno da će se poslije konstituisanja nove Vlade pristupiti usvajanju budžeta i programa ekonomskih reformi za narednu godinu.

Tokom konsultacija sa Ramićem, Višković je istakao da je važno održavati korektan odnos i dijalog da bi bila definisana programska rješenja na dobrobit svih građana RS-a. Sagovornici su izrazili uvjerenje da će dobra saradnja između Vlade Republike Srpske i Vlade FBiH biti nastavljena i u narednom periodu.

Ramić je izrazio interesovanje za saradnju sa koalicijom okupljenom oko SNSD-a i istakao da je značajno što će pažnja nove Vlade biti usmjerena na realni sektor i zapošljavanje. Višković i Ramić razgovarali su i o problemima povratnika.

Na konsultacijama sa predstavnicima PDP-a je istaknuto da nova Vlada ostaje otvorena za sve dobre prijedloge i sugestije.

Predstavnici PDP-a, koje je predvodio potpredsjednik partije Igor Crnadak, predstavili su Viškoviću svoje političke stavove i programske ciljeve na kojima će biti zasnovan rad njihove partije. Iz PDP-a su poručili da će djelovati kao opozicija u Narodnoj skupštini RS-a. 

Višković je razgovarao i sa nezavisnim poslanicima, te istakao da su razgovori sa svim političkim partijama u procesu formiranja vlasti odlika demokratskog društva i da očekuje da svi politički subjekti u RS-u u narednom periodu pokažu političku zrelost i jedinstvo u pitanjima koja su ključna za stabilnost i razvoj RS-a. 

Za danas su zakazane i konsultacije sa predstavnicima Privredne komore RS-a, Unije udruženja poslodavaca RS-a, Saveza sindikata RS-a, Konfederacije sindikata RS-a, te Zanatsko-preduzetničke komore RS-a.

Konsultacije sa Udruženjem penzionera RS-a trebalo bi da budu održane u ponedjeljak.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Bjelica-Prutina: Zahtjev Vlade RS, u pravnom smislu, smatram nezakonitim

Vlada RS utvrdila Prijedlog budžeta RS za 2024. godinu

MMF - Političke tenzije i dalje ometaju ekonomsku politiku i reforme

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana