Bosna i Hercegovina     | 23.11.2018. 16:09 |

Susret Vijeća nacionalnih manjina BiH i udruženja nacionalnih manjina Tuzle

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. novembra (FENA) - Članovi Vijeća nacionalnih manjina BiH razgovarali su danas sa predstavnicima udruženja nacionalnih manjina koja djeluju u Tuzli o položaju pripadnika nacionalnih manjina, kako na području tog grada i Tuzlanskog kantona tako i cijele Bosne i Hercegovine.

Predsjedatelj Tihomir Knežiček informirao je o ustrojstvu i načinu rada Vijeća nacionalnih manjina BiH, te izrazio nadu da će uspostava vlasti na državnoj razini rezultirati i brzom uspostavom radnih tijela Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH).

To, rekao je Knežiček, znači da će Vijeće, kao savjetodavno tijelo PSBiH, moći nastaviti ostvarivati osnovnu ulogu unaprjeđivanja prava, položaja i interesa nacionalnih manjina.

Predstavnici udruženja nacionalnih manjina koja djeluju na području grada Tuzle istaknuli su da treba težiti jednakopravnom položaju svih nacionalnih manjina.

Poručili su i to da sve razine vlasti mogu i trebaju pomoći u realizaciji značajnog broja projekata koji se tiču položaja nacionalnih manjina.

S tim u svezi, posebno su naglasili da je potrebno osigurati sredstva za izgradnju objekta koji će poslužiti udruženjima nacionalnih manjina sa područja Tuzlanskog kantona da imaju mjesto i prostor za obavljanje svojih obveza i zadaća.

O projektima koji se tiču obrazovanja nacionalnih manjina na području Tuzlanskog kantona, posebno Roma, govorio je predstavnik kantonalnog Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Fikret Vrtagić, koji je istaknuo da je povećan postotak romske djece u srednjem obrazovanju. Dodao je da je cilj da ti učenici školovanje nastave na višim stupnjevima obrazovanja.

- Ministarstvo je prepoznalo i želju Roma da se romski jezik uvede u osnovne škole - rekao je Vrtagić. Izrazio je nadu da će u skorije vrijeme biti donesen nastavni plan i program u kojem će se, na fakultativnoj razini, osim romskog jezika izučavati i kultura, tradicija i povijest Roma. 

Današnjem sastanku prisustvovao je i predstavnik Gradskog vijeća Grada Tuzle, te pomoćnik gradonačelnika za Službu za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti Zijad Lugavić koji je istaknuo činjenicu da u Gradskom vijeću Grada Tuzle jedno garantirano mjesto ima pripadnik nacionalne manjine s područja Tuzle.

- Prema riječima Lugavića, Gradsko vijeće čini sve da bi se poboljšao položaj svih pripadnika nacionalnih manjina na području grada Tuzle. Lugavić je ocijenio da na području grada Tuzle vlada suživot svih naroda i svih nacija i dodao da samo zajedničkim snagama i aktivnostima možemo učiniti da se svi ljudi, ma u kojem području BiH živjeli, osjećaju ravnopravno i sigurno - saopćio je Sektor za odnose s javnošću PS BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Čović: Uskrs prigoda za jačanje naše vjere, solidarnosti i ljubavi prema bližnjima

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom