Bosna i Hercegovina     | 26.11.2018. 12:46 |

Predložen pritvor za Muniba Ahmetspahića osumnjičenog za terorizam

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 26. novembra (FENA) - Predložen je pritvor za Muniba Ahmetspahića (1990.) osumnjičenog za kaznena djela terorizma i osnivanja terorističke skupine.

Pritvor je predložen zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi osumnjičeni mogao ponoviti kazneno djelo, kao i opasnosti da bi njegov boravak na slobodi mogao izatvati uznemirenje javnosti i narušavanje sigurnosti, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenog postupajući tužitelj Odsjeka za terorizam Tužiteljstva BiH, uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora Ahmetspahića, rođenog 20.06.1990. godine u Zenici,  poznat i po nadimcima "Ebu Davud", "Osman" i "Mugira".

Osumnjičeni je pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičen je da je od 2013. godine, u dva navrata, duži vremenski period proveo na području Sirije, gdje se borio na strani tzv. Islamske države Iraka i Levanta (ISIL), koja je od Vijeća sigurnosti UN-a proglašena terorističkom organizacijom, te se borio u jedinicama radikalnih vjerskih skupina "Džebhatu Nusra" i "ISIL".

Tokom istrage, prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni komunicirao i koordinirao aktivnosti sa drugim državljanima BiH, koji se nalaze na području Sirije i Iraka, kao i da je po dolasku u BiH organizirao i pomagao odlazak drugog državljanina BiH, na to područje.

Također, osumnjičeni Ahmetspahić, je osoba koja se dovodi u vezu sa Mevlidom Jašarevićem, osuđenim za napad na Ambasadu SAD-a u BiH u oktobru 2011. godine.

U tom predmetu i provedenim istražnim operacijama, ostvarena je značajna međunarodna suradnja sa partnerskim instuticijama SAD-a.

Osumnjičeni Ahmetspahić tereti se za kazneno djelo organiziranje terorističke skupine iz članka 202. d. i kaznenim djelo terorizma iz članka 201. KZ BiH. 

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv stranog državljanina zbog krijumčarenja osoba državljana Turske

Podignuta optužnica protiv Huse Golaća zbog sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje

Tužilaštvo BiH - Predložen pritvor za stranog državljana osumnjičenog za krijumčarenje migranata

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo